Fed står kvar – räntan oförändrad

USA:s centralbank lämnar som väntat räntan oförändrad och fortsätter med sina stora stödköp av obligationer – även om tonen är något mer positiv än tidigare.

Jerome Powell, USA:s centralbankschef. Arkivbild.

Jerome Powell, USA:s centralbankschef. Arkivbild.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-28 21:03

När vaccinationen går framåt och det finns ett stort politiskt understöd tyder mycket på att ekonomin och jobbsiffrorna går åt rätt håll, meddelar Feds penningpolitiska kommitté (FOMC) efter två dagars överläggningar. Den tillägger samtidigt:

"Den pågående hälsokrisen fortsätter att tynga ekonomin och riskerna kvarstår i de ekonomiska utsikterna."

Det är en nyansskillnad från tidigare räntebesked, då man sade sig se "avsevärda" risker.

Fed sänkte styrräntan till spannet mellan 0 och 0,25 i mars förra året, när coronaviruset spred sig över jorden. Det, och de federala stödpaketen, bedöms ha lindrat den ekonomiska smäll som USA stod inför. Inför detta räntebesked har det dock höjts farhågor om att den utstakade kursen leder mot inflation.

FOMC uppger att det ska ske påtagliga framsteg mot dess inflationsmål och på arbetsmarknaden innan stödköpen trappas ned. Fedchefen Jerome Powell har sedan en tid tillbaka gjort gällande att räntan lär ligga oförändrad en tid framöver.

Vid en presskonferens efter det senaste räntebeskedet slår Powell fast att det "ännu inte är dags" att slå om kursen och att Fed inte kommer reagera bara för att inflationen stiger över 2 procent i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!