Situationen med utskrivningsklara patienter måste lösas

Den 28 november skrev jag en interpellation till kommunfullmäktige då jag ställde frågan hur socialnämnden i Skellefteå kommun kommer att klara av utskrivningsklara patienter från Skellefteå lasarett.

”Vi liberaler vill vidare att socialnämnden utarbetar en handlingsplan på hur man långsiktigt ska klara av de utskrivningsklara patienterna från Skellefteå lasarett.”

”Vi liberaler vill vidare att socialnämnden utarbetar en handlingsplan på hur man långsiktigt ska klara av de utskrivningsklara patienterna från Skellefteå lasarett.”

Foto: Gerth Hedberg

Debatt2023-12-29 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I interpellationssvaret framkom med all tydlighet att socialnämndens ordförande inte hade någon kontroll på detta. Iosif Karambotis, socialnämndens ordförande, svarade att kommunen inte såg något problem med de utskrivningsklara patienterna. Detta stämmer dock inte alls överens med verkligheten.

Jag kan konstatera att Skellefteå kommun har en lång historia av bristande förmåga att ta emot utskrivningsklara patienter från Skellefteå lasarett. Den information som finns säger att det med anledning av personalbristen inom omsorgen i Skellefteå kommunen, finns tomma platser på våra särskilda boenden. Detta påverkar naturligtvis möjligheten att ta emot utskrivningsklara patienter. Det finns exempel på färdigbehandlade patienter som legat på Skellefteå lasarett i en månad. I snitt har det legat mellan 15-25 utskrivningsklara patienter på Skellefteå lasarett. Detta motsvarar en hel vårdavdelning. Jag finner det väldigt oroande att socialnämndens ordförande Iosif Karambotis inte har koll på detta. Detta ställer till stora bekymmer för Skellefteå lasarett som lider av stor vårdplats brist, när Skellefteå kommun inte tar hem sina färdigbehandlade patienter.

Som liberal kan jag absolut inte finna detta acceptabelt. Det behöver göras någonting nu åt denna minst sagt ohållbara situation. Vi liberaler anser att situationen inom våra särskilda boenden måste analyseras så att vi kan få en klarare bild över hur det ser ut. Denna genomlysning ska göras av en extern utredare. Vi kan inte acceptera att detta får fortsätta.

Vi liberaler vill vidare att socialnämnden utarbetar en handlingsplan på hur man långsiktigt ska klara av de utskrivningsklara patienterna från Skellefteå lasarett. Handlingsplanen ska bygga på de rekommendationer som framkommer vid genomlysningen av verksamheten.

Liberalernas målsättning är att vi ska klara av att ta emot våra utskrivningsklara patienter inom tre dagar, från att de är färdigbehandlade på Skellefteå lasarett. Allt annat är oacceptabelt.