Hög tid sätta hårt mot hårt mot snabblån och spelande

Spelmissbruket och lånekarusellen riskerar att inte bara ödelägga det egna utan även anhörigas liv.

Statistik från Kronofogden visar att antalet unga som ansökte om skuldsanering fördubblades under förra året.

Statistik från Kronofogden visar att antalet unga som ansökte om skuldsanering fördubblades under förra året.

Foto: Karin Wesslén/TT

Ledare2021-03-02 05:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Allt fler unga hamnar i skuldfällan.

Förra året ansökte runt 5 000 personer mellan 18 och 30 år om skuldsanering. Det är mer än en fördubbling på ett år.

En starkt bidragande orsak till överskuldsättningen hos unga är de så kallade konsumtionslånen.

Oavsett om de tas för ett bekosta ren konsumtion, för att försöka rädda ett krisande företag, för att finansiera ett spelmissbruk eller för att betala andra lån är det ingen god idé. Räntorna är höga. De kan vara upp emot 40 procent.

Ett litet lån här, ett litet lån där. Snabbt växer skulden. Till slut slår lånefällan igen. Högen med brev från inkassobolagen och Kronofogen växer.

Spelproblem och skulder hänger ihop. Det är två sidor av samma mynt. För att komma tillrätta med spelproblematiken måste lånen tas med i bilden, och för att komma tillrätta med låneproblematiken måste spelandet tas med i bilden.

Ekonomin spelar en viktig roll i vår vardag. Folkhälsomyndigheten understryker sambandet mellan spelberoende och ekonomisk utsatthet. Dålig ekonomi går så att säga hand i hand med dålig hälsa.

Spelmissbruket och lånekarusellen riskerar att inte bara ödelägga det egna utan även anhörigas liv.

Att någonting måste göras är de flesta överens om. Kreditupplysningsbolaget UC gick för en tid sedan ut med en uppmaning till politiken att agera för att stoppa ungas ökade skuldsättning.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har främst ställt in siktet på den rikhaltiga floran av spelbolag. Han brukar tala sig varm för ökade begränsningar av spelreklamen.

Gott så. Men han missar ”roten till det onda”, snabblånen som gör spelberoendet möjligt.

Vill vi komma tillrätta med skuldsättningsproblematiken behöver kriget föras på flera fronter.

I Finland görs inga utbetalningar av snabblån mellan kl 23 och 07. Detta för att inte en blöt kväll på krogen ska behöva resultera i till exempel ett ogenomtänkt spelande. Det är en modell väl värd att testa även i Sverige.

En annan tanke är att ytterligare begränsa marknadsföringen av lån och spelande. Den reklamen ska vara måttfull – vilket den knappast kan sägas vara. Oavsett om det handlar om tv-reklam, radioreklam eller influensers.

Skolan behöver också ta ett större ansvar. Det borde vara mer fokus på privatekonomi i skolundervisningen, eftersom det skulle göra unga människor bättre rustade att undvika överskuldsättning i vuxenlivet.

Marknaden för snabblån behöver saneras. Marknaden för spel och dobbel likaså. Vi kan inte stå bredvid och bara se på när unga människors liv fördärvas.