Risktagande politiker kan vi välja bort

Skribenten menar att vi har större insyn i vad som händer med verksamheten i Stadshuset än vad ”Grumpy old man” tycker.

Skribenten menar att vi har större insyn i vad som händer med verksamheten i Stadshuset än vad ”Grumpy old man” tycker.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-11-30 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Signaturen ”Grumpy old man” hävdar i en insändare (18/11) att kommunala politiker och tjänstemän inte behöver ta ansvar för sina beslut. Han anser också att allt företagande bör vara ”bank- och riskkapitalisters åtaganden”.

Men politiker kan vi välja bort. Kommunledning har också en opposition och granskas av media mycket mer än andra beslutsfattare. Kommunala tjänstemän har fått gå som inte strikt följt regler som inte privata företag behöver ta hänsyn till.

Kommunala bolag är under lupp betydligt mer än privata och får ta ansvar även i svåra tider. Om vi inte haft Skellefteå Kraft så hade vattenkraftsvinsterna gått vår bygd förbi, sannolikt också batterifabriken. Vi kan nu också konstatera hur viktigt det varit att vi hade ett bostadsbestånd tack vare Skebo som också gav kapital till att snabbt öka byggande. Nu vill alla vara med och bygga. 

Många av våra lyckosamma företag har köpts upp och sen stängts. Senast i raden är det Hydrauto, Lövångerbröd och Metso. Beslutsfattarna/riskkapitalister sitter nånstans och utan att ta ansvar när hundratals sägs upp. Vi ser också att vårdens ekonomi undergrävs av personaluthyrande företag och att stora skolbolag tar skattepengar ur landet.

Skellefteå kommun med sina bolag har ett mycket fruktbart samarbete med det lokala näringslivet. Länge har turistsatsningar gynnat handel och besöksnäring. Och nu kan vi verkligen se hur det gynnat näringar här när trä används till broar, parkeringshus och kulturhus. Det hållbara byggandet uppmärksammas stort nationellt och internationellt. 

Att somliga småföretagare har negativ inställning mot kommunen handlar nog mest om partipolitik men är missriktat. Kommuner, oavsett politiskt styre, månar om företagandet. Mot banker och storfinans har de anledning att vara mer kritiska. 

Bara en gammal fri man