Liberal – men vart har liberalismen tagit vägen?

Jag har röstat liberalt ända från 1960-talet, men kanske har jag missförstått vad liberal är.

Insändare 24 oktober 2021 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag läser liberala ledare i exempelvis Expressen och Dagens Industri konstaterar jag att de i allt väsentligt argumenterar för att allt ska vara som förr, det vill säga att den politik som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller Miljöpartiet står för ska bekämpas oavsett vilka förslag de kommer med. Att Socialdemokraterna numera närmast är ett mittenparti och Miljöpartiet inte alls är något "flumparti" som man kanske var för 30 år sedan samt att Vänsterpartiet närmast för en traditionell socialdemokratisk politik verkar inte ha ändrat på något.

Kanske beror det på att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna numera har gått så långt åt höger att det inte spelar någon roll att "vänsterns" politik i dag inte skiljer sig så mycket från den politik som Reinfeldt och Borg stod för. Inte nog med detta, ett högerextremistiskt parti har tillkommit och vridit politiken ytterligare åt höger. Då tycker jag att övriga partier snarare borde gå åt andra hållet, men tvärtom erbjuder sig flera partier att samarbeta med Sverigedemokraterna – allt grundat på makthunger.

Jag tycker att liberala tidningar borde ta avstånd från allt detta och den allt aggressivare politik som drivs av oppositionen, men icke. Tvärtom lobbar de för fler skattesänkningar – verkar inte finnas någon brytpunkt – stödjer rut- och rot-avdragen och allt annat som gynnar den stora medelklassen och i synnerhet de rikaste. Privatiseringar, som har gått så långt att vi börjar vara "värst i klassen" bland alla länder, stöds också av liberala ledarskribenter. 

Hur kommer det sig att alla ledarskribenter i de stora tidningarna verkar sakna visioner, allt handlar om ekonomi och tillväxt som om det inte fanns några andra värden i livet? Dags att tänka nytt och gynna de partier som vågar stå för förnyelse, inte de partier som fastnat i gamla tänkesätt och inskränkt skrämselpropaganda.

Molnet


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Funnits i 40 år – öppna upp busshållplatsen igen

Nya lägenheterna på Anderstorp: Inflyttning har börjat • ”Roligt att få en lägenhet där allt är nytt”

Insändare: Risktagande politiker kan vi välja bort

Vägen till Skelleftehamn: Kan bli Sveriges andra ellandsväg

Norrbotniabanan försenad jämfört med tidigare tidplaner

Visa fler