Högstadieelev: "Jag är inte redo att riskera livet"

Är det verkligen viktigare att skolelever får vara i skolan i någon månad än att vi får gå tillbaka till ett vanligt liv? Jag är inte redo att riskera livet för kunskap vi ändå kan få när som helst i livet.

Skribenten vill under rådande omständigheter fortsätta att ha hemundervisning.

Skribenten vill under rådande omständigheter fortsätta att ha hemundervisning.

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2021-04-02 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hemundervisningen är framställt för att minska smittspridningen av covid-19.

För det första: man lär sig minst lika mycket på distans som i klassrummet, dessutom blir det lättare för många elever att fokusera på lektionerna då man kan stänga av ljudet. 

För det andra: när man sitter vid en dator sju timmar per dag så tvingas man lära sig hur dagens teknik fungerar, exempelvis om mikrofonen slutar fungera är det nästan ett krav att fixa detta eftersom mikrofonen behövs. Man får pröva sig fram och tillslut kan man betydligt mer om tekniken än vad man skulle ha lärt sig i skolan. 

För det tredje: det är effektivare mot smittspridningen att vara hemma. Nog för att det är bra att träffa sina kompisar, men dagens ungdomar har sina kompisar på flertalet appar och kan på en sekund träffas och prata om någon händelse via mobilen.

Om jag får gissa tror jag de flesta ungdomar hellre vill gå tillbaka till ett vanligt liv där de kan träffas i större grupper och ha kul än att det ska fortsätta som nu. Det finns några som säger att elever inte tar sitt ansvar när de är hemma, men jag tror att det är bra eftersom att de med tiden lär sig ta ansvar för sitt eget arbete. 

Att vara osäker på om högstadiet kan fortsätta med hemundervisning tycker jag är hemskt. Det finns elever som har svårt med skolan och inte är så motiverade när de har hemundervisning, men tänk då när de ska starta ett eget företag eller börja på gymnasiet. Gymnasiet som är valfritt är en period på cirka tre år då det krävs eget ansvar och motivation redan från start. Då är det bra att eleverna på högstadiet redan fått träna på det innan, än att de ska komma till gymnasiet och tro att man får allt serverat på ett bord.

Tycker ni verkligen det är viktigare att gå till skolan och läsa om insekter än att samhället ska fortsätta få leva?
Det är nog inte bara jag som vill tillbaka till livet vi hade innan. Du behöver inte vara på gymmet varenda dag, du behöver inte festa och du behöver inte besöka affärerna och köpa de där onödiga byxorna.

Högstadieelev på Lejonströmsskolan