Förnya recepten – tekniken har sprungit ifrån mig

I seriestrippen Medelålders plus har mannen glömt koden till sitt bank-id, Norran den 18 maj. Jag är redan ett steg bakom honom i detta fall.

Bank-id.

Bank-id.

Foto: Fredrik Persson/TT

Insändare2020-05-26 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har inte skaffat något bank-id, varken mobilt eller annat. Har en bankdosa och dator, med de båda hjälpmedlen har jag hittills kunnat betala alla mina räkningar och andra liknande angelägenheter.

Har heller inte velat skaffa en modernare mobiltelefon. Jag har än så länge tyckt mig leva någorlunda lyckligt och bekymmersfritt i det digitala tidevarvet. Men nu har jag gått bet i ett konkret ärende; att förnya mina recept. Metoden med lösenord via sms har upphört. 

Vad är anledningen, finns det fall där behöriga kommit åt andras medicinkonton alltför enkelt? Anses i så fall de övriga tillgängliga metoderna väsentligt säkrare? Jag har försökt ställa frågan till Region Västerbottens ansvariga, men inget svar. Saknar frågan allmänt intresse? 

Är det jag som borde ha en medicin mot halsstarrighet att inte vilja hänga med i den ständiga flödet av appar, poddar och bank-id? I mina ögon förefaller dessa minst lika begärliga för oärliga människor som en liten enkel bankdosa.

Stefan Holmberg, Skellefteå

Svar direkt

Precis som du skriver kunde man tidigare logga in på 1177.se med hjälp av lösenord och sms för att till exempel förnya sina recept. Det inloggningssättet togs bort i december förra året, ett beslut som fattades av det bolag som ansvarar för den nationella utvecklingen av 1177 Vårdguidens e-tjänster. Precis som du är inne på är anledningen höjda krav på säkerhet.

Det är viktigt att alla som använder 1177 Vårdguidens e-tjänster ska känna sig trygga. Vi arbetar ständigt med att utveckla våra tjänster och följer de krav på säkerhet som hela tiden höjs i samhället. För att logga in på 1177.se behöver man därför e-legitimation, till exempel BankID. Det är en id-handling som är jämförbar med exempelvis pass eller körkort och som används av många myndigheter för elektronisk legitimering. 

Har du en dator går det bra att skaffa BankID till den för att kunna logga in och göra dina receptförnyelser. Det går också att logga in med en annan typ av e-legitimation som heter Freja eID plus. Det kan vara ett alternativ för den som inte kan eller vill skaffa BankID, men för det behövs en smarttelefon. 

Vi strävar efter att våra tjänster ska vara tillgängliga för alla och vi förstår att förändringar av det här slaget inte alltid upplevs positivt. För den som inte har möjlighet att logga in och till exempel förnya sina recept via 1177.se går det naturligtvis bra att ringa sin mottagning istället.

Victoria Rolandsson, kommunikatör och regionalt ansvarig för 1177 Vårdguidens e-tjänster, Region Västerbotten