Svenska kyrkan är ingen plats för nationalisterna

Hur Svenska kyrkan styrs påverkar oss alla, oavsett om vi aktivt besöker kyrkan eller inte.

Svenska kyrkan är en stor del av vårt samhälle och vår kultur, skriver Malin Berglund, ordförande Skellefteå S-kvinnor.

Svenska kyrkan är en stor del av vårt samhälle och vår kultur, skriver Malin Berglund, ordförande Skellefteå S-kvinnor.

Foto: Don Campbell/The Herald-Palladium/AP Photo/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-09-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söndagen den 19 september är det val i Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation med över fem miljoner medlemmar. Precis som vårt land, våra regioner och våra kommuner styrs Svenska kyrkan av företrädare som medlemmarna röstar fram.

Alla som fyllt 16 år och är medlemmar i Svenska kyrkan har rösträtt – och det är ett viktigt val.

Svenska kyrkan är en stor del av vårt samhälle och vår kultur.

Hur Svenska kyrkan styrs påverkar oss alla, oavsett om vi aktivt besöker kyrkan eller inte.

Lokalt hanterar Svenska kyrkan en omfattande barn- och ungdomsverksamhet, olika sociala verksamheter för utsatta och flyktingar, äktenskapsrådgivning och mycket annat. Viktiga verksamheter som många av oss känner igen oss i.

Själv kommer jag inte från en aktivt troende familj. Men jag har likafullt under min uppväxt i Ursviken gått i kyrkans miniorer, junior, seniorer och körverksamhet. Verksamheter som gav mig viktiga kunskaper, lärdomar som haft en stor del i hur jag utvecklats som människa. Hur sådana verksamheter ska bedrivas beslutas av de som har mandat att styra.

Just nu finns det starka högerkonservativa och nationalistiska krafter som vill använda Svenska kyrkan som ett verktyg för att vrida tillbaka klockan och förändra hela vårt svenska samhälle i grunden.

De vill stänga ute människor från kyrkans omsorg, välja vilka som ska vara välkomna i olika verksamheter och vilka som ska kunna manifestera sin kärlek genom en vigsel i kyrkan.

Det vill inte vi socialdemokrater.

Den socialdemokratiska nomineringsgruppen vill att Svenska kyrkan också fortsatt ska behandla alla lika – oavsett kön, sexuell läggning eller var en människa kommer från.

Förändras Svenska kyrkan i en annan riktning kommer hela vårt svenska samhälle och hela vår svenska kultur att följa med. Det vore förödande.

Vi socialdemokrater vill att Svenska kyrkan ska vara jämställd, motverka diskriminering och ge större plats för kvinnor på ledande befattningar. Svenska kyrkan ska vara ett föredöme som arbetsgivare och ställa krav på kollektivavtal i hela ledet.

Svenska kyrkan måste också ta sitt ansvar för klimatet och aktivt bidra till en hållbar omställning.

Svenska kyrkan måste även fortsättningsvis vara den demokratiska, öppna folkkyrkan som den är i dag.

Håller du som är medlem i Svenska kyrkan med – gå och rösta i detta viktiga val. Får fel krafter för mycket att säga till om går det illa.