Skellefteå behöver mer än hyreslägenheter i centrum

Moderaterna vill att kommunens kommande revidering av bostadsförsörjningsprogrammet skulle innehålla fler villatomter.

För ensidigt byggande attraherar inte naturtörstande inflyttare från storstadsregionerna, skriver Ramona Dolan (M), t f oppositionsråd, Skellefteå kommun.

För ensidigt byggande attraherar inte naturtörstande inflyttare från storstadsregionerna, skriver Ramona Dolan (M), t f oppositionsråd, Skellefteå kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-02-27 12:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många gånger ska det upprepas.

Alla vill inte bo i lägenhet i centrala Skellefteå.

Naturligtvis behöver vi förtäta och bygga på höjden inne i centrum. Men det är inte där som den största attraktiviteten med Skellefteå och vår planhalva av Sverige finns.

Vi behöver i mycket högre utsträckning en mångfald av bostäder än vad den styrande S-majoriteten prioriterar.

Moderaterna har länge efterfrågat villatomter i centrala lägen. Efterfrågan är extremt hög medan tillgången är knapp. Men det behövs också villatomer i Skellefteås ytterkanter. Vilket vi moderater påpekat gång på gång.

Nu till själva kärnan. Använd och möjliggör det som gör Skellefteå attraktivt. Nämligen att man kan bo stadsnära i villa med naturen inpå knuten. Det kan man göra på Sunnanå, i Bureå och i Byske med härliga havsbad inom räckhåll.

Moderaterna har sagt det förr och säger det igen. Det behövs fler villatomter i centrala lägen och satsningar på ytterkanterna och landsbygderna.

För ensidigt byggande attraherar inte naturtörstande inflyttare från storstadsregionerna.

Moderaterna insisterade att kommunens kommande revidering av bostadsförsörjningsprogrammet skulle innehålla fler villatomter.

För Skellefteås skull hoppas vi att framtagandet av villatomter prioriteras.

Det är alltför viktigt för att skjutas på en obestämd framtid när majoriteten inte förmår ha fler bollar i luften samtidigt.