VĂ€rna och skydda utsatta barn mer

Ystadsfallet Àr ett exempel pÄ hur oskyddade barn Àr i vÄrt land och hur stark förÀldrarÀtten Àr

Barn. Aktörer i rÀttsvÀsende behöver sÀrskild utbildning för att hantera frÄgor om barns rÀtt gentemot sina förÀldrar

Barn. Aktörer i rÀttsvÀsende behöver sÀrskild utbildning för att hantera frÄgor om barns rÀtt gentemot sina förÀldrar

Foto: Darko Vojinovic

Ledare2020-08-10 07:00
Detta Àr en ledare. Norran Àr partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

För tvĂ„ Ă„r sedan omhĂ€ndertogs fem barn i södra Sverige av socialtjĂ€nsten efter att bĂ„de Skatteverket och skolchefen i familjens kommun reagerat pĂ„ att nĂ„got inte stod rĂ€tt till. 

Enligt de vuxna bodde familjen huvudsakligen utomlands dĂ€r förĂ€ldrarna arbetade och barnen var inskrivna pĂ„ en amerikansk skola. 

NĂ€r myndigheterna började nysta framkom det att barnen saknade pass, förĂ€ldrarna var sjukskrivna och att familjen i sjĂ€lva verket levt pĂ„ bidrag i flera Ă„r. 

Barnen hade inte satt sin fot i skolan. 

Familjen levde i misĂ€r och var helt isolerade frĂ„n omvĂ€rlden, instĂ€ngda i ett hus omgivet av taggtrĂ„d. NĂ€r myndigheterna ingrep upptĂ€ckte de att flera av barnen saknade grundlĂ€ggande fĂ€rdigheter som att gĂ„ pĂ„ toaletten och Ă€ta sjĂ€lva. 

VanvĂ„rden de utsatts för hade Ă€ven resulterat i en rad skador. SĂ„vĂ€l fysiska som psykiska. En dom i kammarrĂ€tten frĂ„n vintern 2018 slĂ„r fast att förĂ€ldrarna genom sitt agerande hade ”skadat och hindrat barnens utveckling”.

Tre av barnen Àr i dag fortfarande omyndiga och bor i familjehem.

VĂ€gen tillbaka Ă€r lĂ„ng och de kanske aldrig nĂ„r Ă€nda fram. Efter allt de har tvingats genomlida skulle man kunna tro att de skulle skyddas frĂ„n förövarna och ges lugn och ro. 

Men inte. GĂ„ng pĂ„ gĂ„ng har förĂ€ldrarna överklagat omhĂ€ndertagandet och försökt fĂ„ utökat umgĂ€nge, senast bara för nĂ„gra veckor sedan. 

Varje ny process innebĂ€r nya samtal, nya frĂ„gor och ny oro. 

Barnen har i en dom frĂ„n i vĂ„ras uttryckt rĂ€dsla för att tvingas flytta hem. ÄndĂ„ tvingas de ha kontakt.

Hösten 2018 inleddes Ă€ven en brottsutredning mot förĂ€ldrarna. Men förundersökningen lades ned utan att barnen hörts. 

I vÄras inkom en begÀran om överprövning och vice överÄklagare Eva-Marie Persson vid Äklagarmyndighetens utvecklingscentrum sa till Sveriges radio (8/4) att det finns anledning att inleda en förundersökning om olaga frihetsberövande och olaga tvÄng. Hon Àndrade ocksÄ polisens ursprungliga brottsrubricering frÄn vÄllande till kroppsskada till misshandel.

Gott sÄ. Men Àn sÄ lÀnge har förÀldrarna inte Ätalats. De Àr fria att fortsÀtta överklaga och krÀva att fÄ trÀffa sina offer.

Barnen Àr i sin tur i princip helt rÀttslösa.

Ystadsfallet Ă€r Ă€nnu ett exempel pĂ„ hur oskyddade barn Ă€r i vĂ„rt land och hur stark förĂ€ldrarĂ€tten Ă€r – Ă€ven om du utsatt ditt barn för de mest vedervĂ€rdiga saker kan du komma undan och dĂ€rtill fĂ„ behĂ„lla dina rĂ€ttigheter som mamma eller pappa. 

Hade nÄgon isolerat en annan vuxen under flera Är, utsatt denne för svÀlt och misshandel hade det högst troligt sett annorlunda ut.

Ystadsfallet visar ocksĂ„ pĂ„ hur stort behovet Ă€r av nya regler som sĂ€tter grĂ€nser för hur ofta och mycket förĂ€ldrar till omhĂ€ndertagna barn bör tillĂ„tas överklaga myndighetsbeslut. 

RÀttssÀkerhet Àr viktigt men ocksÄ att barn som farit illa tillÄts att kÀnna sig trygga.

Kanske viktigast av allt Ă€r att man inför krav pĂ„ att de jurister och domare som hanterar barnĂ€renden har genomgĂ„tt en sĂ€rskild utbildning och bedömts vara lĂ€mpliga. 

Tills det blir verklighet finns ingen likhet inför lagen. Inte för barn till mÀnniskor som aldrig borde blivit förÀldrar.