Sparkrav: 70 miljoner kronor mindre på hyrpersonal- ”inga kostnader kommer att godkännas”

Fler åtgärder för att få ned landstingets skenande kostnader presenterades på onsdagen.

Not Found2017-12-13 14:05

Under 2018 måste landstinget spara 160–180 miljoner kronor. På tisdagen beslutade landstingsstyrelsen om besparingar på 60 miljoner kronor, i huvudsak på hyrläkare inom primärvården. Dagen efter var det hälso- och sjukvårdsnämndens tur att ta beslut som ska minska kostnadsökningen 2018 från närmare sju procent till tre.

Läs även: Det här vill politikerna spara in på - påverkar hälsocentraler 

Hälso- och sjukvårdsnämnden del av besparingarna är 100–120 miljoner kronor. Sammanlagt räknar nämnden med kostnader för hyrpersonal på 108 miljoner kronor 2017. Det är 55 miljoner kronor mer än man budgeterat för. Ökningen beror bland annat på stora rekryteringssvårigheter, att åtgärder inte hunnit leda till resultat och att bemanningsföretag höjt sina priser.

Läs även: ”Det är en fruktansvärt svår utmaning”

Åtgärden som klubbades på nämndens möte för att få bukt med detta handlar om att sätta ett tak för vad verksamheterna får spendera på hyrpersonal. Målet är att minska hyrläkarkostnaderna till 46 miljoner kronor under 2018. Prognosen för 2019 hamnar på 25 miljoner kronor. Dessutom vill man minska kostnaderna för hyrsköterskor från drygt åtta miljoner kronor till noll nästa år. Inga kostnader för inhyrd omvårdnadspersonal kommer att godkännas framöver.

Minskar övertid

En riskbedömning och handlingsplan har gjorts. Där pekar man bland annat på risken att vårdplatserna blir färre och att det orsakar en ökning av sjukskrivningstalen på grund av ökad arbetsbelastning.

Det har förekommit uppgifter om besparingar på egen personal, men det tillbakavisas av Karin Lundström (S), ordförande i nämnden.

– Vi spar inte på egen personal, däremot kommer vi att försöka minska på övertiden. Det är ju en viktig arbetsmiljöåtgärd för vår egen personal.

I samband med att nämnden tog beslut om sin verksamhetsplan i september togs även beslut om en rad åtgärder för att få bukt med ekonomin. Det handlar exempelvis om att se över kostnader för slutenvård, hälso- och sjukvård och då specifikt psykiatrisk vård där vården i jämförelse är dyr, effektivisera vårdprocesser och analysera kostnader för läkemedel.

– Vi gör nu även ett tillägg om regelbunden återrapportering till nämnden så att vi kan följa kostnadsminskningarna utifrån de uppdrag vi har beslutat om, säger Karin Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!