Marcus Melinder: Nej, vi har inte smutskastat Jörn - vi har gjort vårt jobb

Not Found2017-06-22 23:37

I onsdags kom Inspektionen för vård och omsorg (IVO) med en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) där de yrkar på att Jörnläkaren Roger Karlssons läkarlegitimation ska återkallas. Enligt IVO har han varit "grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke som läkare samt visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket som läkare".

En händelse som ser ut som en tanke.

Läs också: IVO vill återkalla Jörnläkarens legitimation

Den gångna veckan har Norran nämligen publicerat en omfattande granskning av Hälsogemenskapen i Jörn. I flera reportage har vi berättat om patientflykt, felbehandlingar, anmälningar och konflikter med myndigheter.

Att IVO nu kommer med detta yrkande kan inte ses som något annat än att Norran hela tiden varit rätt ute i vår granskning.

Det handlar inte om ett fåtal individer som baktalar Hälsogemenskapen. Det handlar om systematiska fel och brister i bemötande och vårdgivning under lång tid. Vi har i vår granskning huvudsakligen utgått från offentliga handlingar, såsom IVO-anmälningar, patientnämndsärenden, anmälningar till Hälso- och sjukvårdsnämnden, och så vidare. Dessa har vi förkroppsligat med ett antal fall, som exempelvis Lena som fick stora doser manligt könshormon utskrivet, vilket ledde till att hon kom i ”målbrottet” och fick skäggväxt.

Av de reaktioner som kommit till redaktionen är det tydligt att Hälsogemenskapen delar bygden. Hälsocentralen har blivit en symbol för hela samhällets överlevnad.

En person ringde mig och var upprörd för att vi ”smutskastade Jörn”. Jag förklarade att vi absolut inte har smutskastat Jörn, utan att vår granskning har motiverats utifrån ett allmänintresse om hur en privat vårdgivare använder skattemedel och hur vården där bedrivs.

Men personen på andra sidan av luren framhärdade i att fokuset på Roger Karlsson riskerade att leda till att hela Hälsogemenskapen tvingades lägga ner.

Men alla de ärenden till Socialstyrelsen, HSAN och IVO som vi berättat om och det faktum att Region Norrbotten i fjol meddelade att de ansåg honom vara en patientrisk, är inte det relevant att berätta? frågar jag.

Nej, inte om det gör att Hälsogemenskapen riskerar nedläggning, svarar personen i telefonen.

Vi har alltså olika värden som står mot varandra här. Å ena sidan bygdens vilja att ha en levande landsbygd och en fungerande hälsocentral, å andra sidan journalistikens uppgift att berätta om sådant som har ett oavvisligt allmänintresse, även om det kan få konsekvenser som är negativa för en person, en grupp eller en hel bygd.

Jag vidhåller att detta är relevant för en lokaltidning att berätta.

En motsatt uppfattning är faktiskt befängd.

Glad midsommar tillönskar jag alla läsare!

Här är Norrans granskning:

Del 1: Sönderskurna däck, spioneri och smutskastning

Del 2: Anmälningarna haglar – patienterna flyr från Jörn

Del 3: Testosteronexperimentet: ”Jag har borta flera år av mitt liv”

Del 4: Jakten på Jörnläkaren – söktes med hjälp av polis

Del 5:  På fallrepet igen – priset för en vårdcentral

Av de reaktioner som kommit till redaktionen är det tydligt att Hälsogemenskapen delar bygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!