På ledarplats i Norran påpekas att vi av ideologiska skäl har valt att inte öppna upp för privata utförare av vård och omsorg i Skellefteå kommun, det stämmer. Vi tror bergfast på att vi kan få ut mer omsorg och en högre kvalitet om alla de pengar som vi som kommun avsätter till vård och omsorg får gå till just vård och omsorg. Inte till vinster i privata bolag.
Det hänvisas också till brukarundersökningar för att visa på att vi misslyckas med omsorgens kvalitet. Problemet med det resonemanget är bara att brukarundersökningar är svåra att dra slutsatser av. 2011 visade en granskning att privata vårdcentraler som tvingats stänga av kvalitetsskäl kunde visa på bättre resultat än genomsnittet i landet. När äldreomsorgen granskades 2021 kom man också fram till att utförare som allvarligt misskött sina verksamheter ofta har samstämmigt positiva svar.
Självklart finns det saker att arbeta med och förbättra inom vård, stöd och omsorg inom Skellefteå kommun. Men just att kommunen är utförare gör att en så hög kvalitet som möjligt är ett mål i sig. Det finns ingen målkonflikt med att uppnå vinst på verksamheten och stoppa den i egna fickor.
Vi har också stor respekt för att personal uttrycker en frustration över en arbetssituation som man vill ska vara bättre, men vi arbetar hårt med de problem som finns. Det är också viktigt att komma ihåg att privata vårdbolag erbjuder lägre löner, lägre bemanning, sämre arbetsmiljö samt deltidsanställningar med sämre arbetsvillkor. Något som fackförbundet Kommunal visat i sina rapporter ”Så mycket bättre” som kommit i omgångar sedan 2018.
Vi kritiseras också för hur vi förhåller oss till kommunens geografi. Tryggheten av att kunna bo kvar på en ort där man kanske levt ett helt liv värderar vi högt. Precis som allas rätt till samhällsservice, oavsett var i kommunen man bor. Det ska finnas skolor, fritidsaktiviteter, förskolor och även en bra äldreomsorg på rimliga avstånd.
Att äldre skulle tvingas ut till ytterområden stämmer inte, inte heller att Klockarhöjden ska stängas. Två våningar pausas på grund av att det finns tomma platser på boenden i centrala Skellefteå.
Vi tycker att det är märkligt att välja företagsvinster före resurser till vård och omsorg. Vi tycker också att det är märkligt att vilja dra ner på service i våra ytterområden. När vår kommun växer så kommer de att vara helt nödvändiga för att välkomna alla som flyttar till vår kommun.
Iosif Karambotis (S), Ordförande i Socialnämnden, Magnus Nilsson (S), Vice ordförande i Socialnämnden
Norrans politiska redaktör Andreas Westerberg svarar direkt.
Ja, det var så sant. Formuleringen angående Klockarhöjdens äldreboende blev fel i min ledartext. Det är två avdelningar som pausas, inget annat. Angående var äldre erbjuds plats på boenden anar man dock lite slingrande formuleringar hos er. Ni påstår att ingen tvingas ut till ytterområden. Ni väljer ordet tvång, det gjorde inte jag. Hur man än ser på ordvalet är det fortfarande sant att äldre får flytta ut från stan till orter de aldrig bott på när det är dags för äldreboende. Samtidigt pendlar personal kors och tvärs inom kommunen för att bemanna äldreboendena.
Ni väljer att lyfta många argument mot privata utförare inom omsorgen. Vinstargumentet verkar vara ert främsta. Det är ett starkt argument som jag till viss del delar. Därför är det bra om kommuner inte lägger ut omsorgsverksamhet på entreprenad utan bara öppnar för privata utförare genom valfrihetssytem. Med ett sådant system har de privata utförarna ingen garanterad intäkt och måste värva brukare genom god service och bra verksamhet.
Ni hävdar att privata utförare är sämre för både personalen och för de som tar del av äldreomsorgen. Om så är fallet blir privat konkurrens inget hot mot kommunen. Samtidigt vore det intressant att få veta hur brukare och personal skulle värdera olika utförare i kommunen. Den kommunala omsorgen får dåliga betyg av brukare, men det bekymrar inte er. Ni har ju rapporter om andras verksamheter som visar hur dåliga de är. Med det argumentet hävdar ni att kommunens äldreomsorg rimligtvis är bra.
Men avarter inom privat omsorg blommar bäst där kommunen retirerar och slutar ha ambitioner att vara bäst. Kommunens verksamheter kommer dock inte alltid kunna vara bäst för alla. Därför kan privata utförare fungera som ett komplement och som en pysventil. Skellefteås kommuninvånare skulle ha mycket att vinna på om Socialdemokraterna vågade ge fler idéer plats.