Norran har tidigare berättat om de grunda, avsnörda vikarna längs kusten, som fungerar som yngelkammare för abborrar och gäddor. Enligt forskarna är det vanligt att fladornas mynningar muddras för att motverka effekter från landhöjningen.
De grunda vikarna värms snabbt upp på våren och det gynnar reproduktionen hos fiskarna. Muddring gör vikarna kallare. Forskarna såg även att det var mer yngel i de mest avsnörda vikarna, dit spigg har svårare att ta sig. Forskarna konstaterar att mer spigg gav färre rovfiskyngel. De blir helt enkelt uppätna.
Enligt Anniina Saarinen, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, är det därför viktigt att undvika muddring så långt som möjligt och att återställa muddrade områden.
Hon berättar att friska rovfiskbestånd upprätthåller ett fungerande ekosystem. Färre rovfiskar påverkar fritids- och yrkesfisket men det får även andra effekter – en sorts kedjereaktion.
När rovfiskarna blir färre kan de inte kontrollera mängderna av sina bytesdjur, exempelvis spigg, som ökar i antal. Det gör att trycket på nästa nivå i näringskedjan ökar. Till slut leder det till övergödningsliknande problem då trådalger kan växa okontrollerat eftersom de ryggradslösa djur som äter alger har ätits upp av spiggen. Trådalgerna täcker och kväver sedan annan vegetation i havet.
– På det sättet påverkas även många djurs och växters livsmiljö av de minskade rovfiskbestånden, säger Anniina Saarinen.