Norran har tidigare rapporterat om hur en Skelleftebo dömts, bland annat för att ha stulit regionens tjänstebilar vid över 30 tillfällen. Brotten begicks efter att mannen fått tillgång till en huvudnyckel till Skellefteå sjukhus.
Det är delvis anledning av detta och andra stölder på Skellefteå sjukhus som kommun- och regionpolitikern Andreas Löwenhöök (M) lägger fram en motion i regionfullmäktige om att förstärka säkerheten vid länets sjukhus. Lösningen, enligt honom, är att införa kamerabevakning vid allmänna ytor på sjukhusen – och det snabbt.
– Vi ser behovet av insatser för att förebygga och förhindra brott samt främja tryggheten på sjukhusen. Trygghetskameror är ett effektivt medel för att öka säkerheten och skapa en tryggare miljö för alla som vistas på sjukhusen, säger han.
Kritik mot bevakningskameror finns dock, främst gällande att det kan vara integritetskränkande. Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, understryker att kameraövervakning vid vårdinrättningar kräver att det ska finnas dokumenterade problem med brottslighet eller andra incidenter. Kameror får inte sättas upp endast i förebyggande syfte.
I motionen lyfter du ett antal stölder på Skellefteå sjukhus som grund för att införa kamerabevakning. Är det tillräckligt allvarlig brottslighet i relation till patienternas, personalens och allmänhetens integritet?
– Gör man en samlad bedömning, dels kring stölderna, men även gällande andra incidenter vid Skellefteå sjukhus, på NUS och i Lycksele så anser vi att det finns grund för att införa kamerabevakning. Det har inträffat våldsincidenter som har gått ut över både personal och patienter. Om sådana händelser skulle bli föremål för brottsutredningar är det bra om det finns material som hjälper polisen att utreda misstänkta brott, säger Andreas Löwenhöök.
Vilka platser handlar det om?
– I Skellefteå handlar det till exempel om centralhallen, men även trapphusen som leder till de olika våningsplanen och vårdavdelningarna.
Nyligen stals en minnesskylt från centralhallen på Skellefteå sjukhus – för andra gången under loppet av tre år.
– Gällande stölderna i centralhallen kan man ju förundras över hur någon kan stjäla något som sitter hårt fastsatta på väggen utan att bli upptäckt. Det är ändå allas vår gemensamma konst, så för att förebygga den typen av brott så kan det vara lämpligt med trygghetskameror.
Vad säger du till de som känner obehag över att deras sjukhusbesök fångas på film?
– Det finns strikt lagstiftning som reglerar hur det här typen av material får hanteras och vem som får ta del av det, samt regler och tidsangivelser kring när materialet ska förstöras.
Har du någon uppfattning om vad det skulle kosta?
– Det har jag inte i det här läget, men vi ser kostnaden som ringa i relation till den viktiga trygghetsaspekten. I motionen vill vi även lämna ett bredare uppdrag att se över skalskyddet generellt på sjukhusen.
Regionens budget är redan ansträngd. Vad säger du till de som tycker att pengarna borde läggas på vården istället?
– Vi har skäl att prioritera gällande regionens ekonomi i stort och vi behöver dra ner på administration för att satsa på vårdpersonalen och fler vårdplatser. Men i det stora sammanhanget blir den här kostnaden marginell.