Stal regionens bilar – över 30 gånger

Över 30 gånger kunde Skelleftebon komma åt tjänstebilar på sjukhuset i Skellefteå – trots att han inte jobbade där. Nu döms mannen för över 50 brott, bland annat bilstölderna.

När mannen greps hade han på sig en nyckel, som bland annat gav tillgång till sjukhusets entré.

När mannen greps hade han på sig en nyckel, som bland annat gav tillgång till sjukhusets entré.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2024-07-03 21:00

Nyheten i korthet

  • En 33-årig Skelleftebo döms för över 50 brott, bland annat över 30 fall av stöld av regionens tjänstebilar.
  • Trots att mannen inte jobbade på sjukhuset hade han en nyckel som gav honom tillgång till sjukhusets entrédörrar.
  • Hur mannen fick tag på nyckeln är oklart.

I början av April rapporterade Norran att en 33-årig Skelleftebo anklagades för ett 50-tal brott. En stor andel av brotten handlade om upprepade tjuvlån av regionens tjänstebilar.

Vid 31 olika tillfällen stal mannen bilar, som han sedan lämnade tillbaka. Enligt åklagare Tove Larsson var bilstölderna ”utstuderade och systematiska”.

Förutom bilstölderna döms även mannen för att ha lurat till sig drygt 5 700 kronor från restaurang Arom på sjukhuset, genom falska returer till sitt bankkort. De falska returerna gjordes kvälls- och nattetid, enligt domen. 33-åringen döms också för han vid ytterligare tillfällen försökt stjäla pengar från restaurangen.

När mannen greps hade han på sig en nyckel. ”Nyckeln är en fastighetsskötarnyckel som ger innehavaren tillgång till bland annat entrédörrar till lasarettet”, står det i domen som nyligen föll vid Skellefteå tingsrätt.

Enligt Fredrik Wirenblad, fastighetschef vid regionen, gav nyckeln också tillgång till restaurang Aroms lokaler.

Hur fick mannen tag på nyckeln?

– Tyvärr vet vi inte det. Dessa nycklar har all personal inom fastighet haft samt kunde tidigare lånas ut till entreprenörer och personer som arbetade på sjukhuset via fastighetskontoret. Nu finns nya rutiner kring nyckelkvittenser och registrering vid utlåning så ingen nyckel ska kunna komma på villovägar utan att vi har koll på den, skriver Fredrik Wirenblad i ett mejl till Norran.

Han uppger dock att rutinen kring kvittering av nycklar ”inte ändrats på grund av denna incident utan det är ändrat sedan tidigare”.

– Dock har vi sedan detta uppdagades ökad rondering av väktare och polis på området. Vi har också bilnycklarna inlåsta och även dessa följer en egen rutin vid användandet.

Hur kunde detta pågå under så lång tid utan att det upptäcktes?

– Personen återlämnade konsekvent fordonen och bilnycklarna på samma plats som de försvunnit. Personen i fråga tog också olika bilar från olika verksamheter vilket försvårade att mönstret kunde ses, skriver Fredrik Wirenblad.

undefined
Mannen lurade till sig pengar genom att göra falska returer från restaurang Aroms kassasystem.

Förutom tidigare nämnda brott döms också 33-åringen för att ha använt regionens tankkort vid flera tillfällen och för två fall av olaga intrång i lokaler i centrala Skellefteå, som inte tillhör Region Västerbotten.

Under rättegången var mannen fåordig och svarade endast ”inga kommentarer” på samtliga frågor från åklagaren. Tingsrätten anser dock att det är bevisat att mannen begått brotten. Bland bevisningen finns bland annat elektroniska körjournaler, kontoutdrag och vittnesuppgifter.

undefined
Rättsmedicinalverket har gjort en rättspsykiatrisk undersökning av mannen.

I samband med förundersökningen gjorde Kriminalvården en personutredning om 33-åringen. I den framgår det att han saknar sysselsättning och inte har något fast boende.

I ett utlåtande från Rättsmedicinalverket framgår det också att mannen led av en allvarlig psykisk störning både när brotten begicks och när undersökningen genomfördes. Han döms därför till rättspsykiatrisk vård.

Fakta

 Brott som mannen döms för:

  • 31 fall av tillgrepp av fortskaffningsmedel
  • 21 fall av bedrägeri
  • Två fall av försök till bedrägeri
  • Två fall av olaga intrång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!