Det var förra hösten som det framkom kritik mot Regionala utvecklingsnämnden (RUN), vilket Norran rapporterat om. Då handlade det om att det saknades 28 kvitton för stora summor och att det fanns 23 olika kortinnehavare. Sex av korten tillhörde medarbetare som var stationerade i Bryssel.
Den nya granskningen visar att RUN ännu inte har säkerställt en tillräcklig hantering av betalkorten. Vid den senaste granskningen hade regionen fortfarande åtta betalkort, varav fyra var utställda på personer som inte är anställda i regionen. Revisorerna konstaterar också att betalkorten inte har hanterats enligt de regler som finns, skriver Västerbottens-Kuriren.
De brister som revisorerna har identifierat handlar i huvudsak om kort där regionen är betalningsansvarig och fakturorna går till regionen. Enligt regiondirektörens riktlinjer är inte sådana betalkort tillåtna. Det är enbart kort där medarbetaren har betalningsansvar som får användas.
Dessutom har betalkorten i flera fall använts för inköp som inte varit tillåtna. Ett sådant exempel är att betalkortet har använts till inköp av licenser. Skälet som angetts är att denna kostnad inte har varit möjlig att fakturera.
Trots allt så visar granskningen ändå en del förbättringar jämfört med 2021. Det saknas dock fortfarande kvitton och enligt ett stickprov handlar det om i tio procent av fallen. Det finns också brister i beskrivningarna av syftet för deltagarna vid resor och representation.
Förvaltningen har nu meddelat att de ska dra in de betalkort som varit utställda på personer som inte är anställda i regionen.
När det gäller medarbetarna på Brysselkontoret är tre av dem anställda av regionen och fyra är anställda av Umeå universitet. Skälet till att de universitetsanställda har dessa kort är att regionen ansvarar för verksamheten på kontoret även om det bemannas av andra.
Regionrådet och ordförande i RUN Rickard Carstedt (S) säger att han ännu inte har hunnit fördjupa sig i granskningen.
– Vi har ju minskat antalet kort ganska drastiskt och det är klart att det här ska funka. Och är det så att man inte har lyckats fullt ut måste man ju se till att man lyckas fullt ut. För sådant här ska bara fungera, säger Carstedt.
Han menar att de måste fortsätta med att se över rutinerna. Rickard Carstedt kan dock inte säga när revisorernas krav ska vara helt uppfyllt.