Han har själv råkat ut för flugan som egentligen heter hjortlusfluga, men också kallas älglus, och som gillar älgar, hjortar, rådjur och renar.
– Ja, det har hänt flera gånger och det kan vara väldigt irriterande. Det är jobbigt om man hamnar i en svärm. De kan vara jättemånga. Man tror att man lyckats få bort dem genom att duscha. Så vaknar man på natten och de kryper nere i hårbotten och det kliar. De kan vara riktigt svåra att få tag på. Och de är platta. Klämmer man på dem är det inte säkert att de dör. Man måste ta av huvudet på dem, säger Jonas Malmsten.
Älgflugan har funnits ganska länge i södra Sverige dit den kommit från söder. Senare tror man den har invandrat österifrån till Mellansverige. I Norge rapporterades den på 1980-talet. Nu rör den sig norrut på grund av klimatförändringarna. Den gynnas av att värmen ökar. Snörika och bistra vintrar missgynnar dem och Norran har tidigare berättat att snön stannar kortare tid och att vintrarna blir varmare. För att de ska spridas behövs även lämpliga värddjur.
– Jag får rapporter från friluftsfolk, jägare och även journalister som ringer och vill veta vad det är för skit. För tio år sedan skrev vi en artikel om distributionen i södra Härjedalen och nu finns rapporter från Västerbotten. Allt pekar på att det är älgflugan de stött på.
Älgflugan svärmar under den tid när vi är som mest aktiva i skogen, det vill säga när vi plockar svamp och bär och jagar älg i augusti och september. Flugorna söker någon att para sig med och ett värddjur att bo på.
– Det är en intressant art, som är anpassad till hjortdjur och trivs i deras päls. Men de verkar inte vara så bra på att skilja mellan människa och älg. De landar och så brukar de ganska snabbt tappa vingarna. Sedan kommer de snart på att det inte är en älg som de kan trivas och överleva på.
På älgar lever de nere vid huden där de biter hål och dricker blod lite då och då. Honan föder en förpuppningsfärdig larv som ligger i pälsen och sedan trillar av, gärna i mossa, men även i snö. Mot hösten kläcks en fluga fram och så börjar allt om.
De kan även testa att ta ett bett på människor, vilket kan klia och vara riktigt irriterande.
– Vissa är överkänsliga och kan få svullnader, klåda och lite feber.
Men några värre smittor har inte rapporterats.
Även andra djur som hästar och hundra kan drabbas av de kliande flugorna och betten, även om älgflugan inte använder dem som värddjur.
– Många hästar får panik av att det kliar. De får nästan koliksymtom och rullar sig. Även hundar kan bli irriterade.
En enskild älg kan ha uppemot 20 000 flugor i pälsen, men enligt Jonas Malmsten visar mätningar att älgarna verkar tåla det. Att det skett någon evolutionär anpassning till det.
Än så länge tror Jonas Malmsten att risken för att hamna i en svärm i Västerbotten är låg.
– Men i Värmland exempelvis kan en del inte gå ut i skogen på hösten.
Han säger att vi troligtvis måste lära oss att leva med älgflugan här i norra delen av landet framöver. Man får helt enkelt se till att klä sig så att flugorna inte kan sätta sig på en.
– Bästa skyddet är att klä sig som en biodlare. Och har man fått dem i håret kan det vara bra att kamma ordentligt med en vanlig kam, säger han.