Man åtalas för kartläggning av militära anläggningar

En 66-årig man åtalas vid Attunda tingsrätt misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen misstänks för att systematiskt ha kartlagt militära anläggningar i hela landet under lång tid, men var det skett omfattas av försvarssekretess.
"Om det handlar om Skellefteå och Västerbotten kan jag tyvärr inte gå in på", säger Mats Ljungqvist, senior åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, till Norran.

Mannen åtalades på onsdagen vid Attunda tingsrätt i Sollentuna. Arkivbild.

Mannen åtalades på onsdagen vid Attunda tingsrätt i Sollentuna. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Tåme2024-02-28 17:50

Den 66-årige mannen misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Det handlar om hemliga och känsliga uppgifter gällande ett stort antal försvarsanläggningar.

– Vad det är för typ av anläggningar kan vi inte gå in på men det är olika militära anläggningar, säger åklagaren Mats Ljungqvist till Norran.

Kartläggningarna har pågått systematiskt under en relativt lång tid i stora delar av hela landet, vilket nu har lett fram till åtal av befattning av material, fortsätter han.

– När det gäller vad det är för typ av anläggningar och placeringar så omfattas det av försvarssekretess. Det är en systematisk kartläggning som har skett i hela landet. Om det handlar om Skellefteå och Västerbotten kan jag tyvärr inte gå in på, säger han.

– Det är år 2017 som han har haft det här materialet och det är alltså inte kopplat till de senaste händelserna däruppe, och jag känner förstås till det du pratar om.

Norran har tidigare berättat om de misstänka intrången på Tåme skjutfält i flera artiklar där skjutfältschef Sven-Åke Sigfridsson har vittnat om att intrången har ökat den senaste tiden. 

Senast i januari greps en utländsk medborgare av Försvarets materielverk (FMV) som då genomförde testverksamhet åt Storbritannien på skjutfältet.

När Norran kontaktar Sven-Åke Sigfridsson på onsdagen känner han inte till om det aktuella åtalet har någon koppling till Tåme skjutfält och han har heller inte fått någon information ännu.

– Jag ställde frågan till säkerhetsavdelningen nu och troligen har informationen kört fast på juridiska staben hos oss. Det brukar dyka upp en till två dagar i vårt system.

– Ingen information har nått den handläggare jag pratat med på ledningsstabens juridiska avdelning och inte mig, men troligen är information på väg till oss. Det är beroende på vilken sekretessnivå som ligger. Men normalt informeras alla de berörda organisationerna att något är på gång men det har inte kommit något till I19 än, säger han.

Enligt Mats Ljungqvist handlar händelserna på Tåme skjutfält om en annan typ av ärenden. Om det är något som kan komma att vara aktuellt hos dem framöver är ingenting som han kan säga något om.

– Det är ingenting som vi kan kommentera och vi kommenterar inte ens om vi har ärendet, säger han.

Det finns också många ärenden som är kopplade till ett särskilt forum på internet, som är ett hemligt forum. Det har heller inte det här åtalet att göra med, förklarar han.

Men samtidigt finns det i det nätverket som 66-åringen har rört sig i även personer som är direkt och indirekt medlemmar där.

– Det finns indirekta kopplingar, men alltså inte direkta kopplingar till tidigare ärenden.

Hur allvarligt är det här?

– Det är otroligt mycket material så det är väldigt allvarligt som vi ser det.

Finns det risk att det läckt ut till fel händer?

– Den risken måste beaktas. Det vi försökt nå fram med är huruvida det är gjort i syfte att lämna till främmande makt, men det är inget vi kan styrka. Men det är ett extremt känsligt material som borde finnas i ett bergrum och inte i en lägenhet i Stockholmsområdet. 

– Visst finns det risk att det här materialet fått fötter på olika sätt och att den här typen av material får spridning på olika sätt. När man delar med andra likasinnade kan det till sist hamna i fel händer.

Finns det fler misstänkta?

– Det kan jag inte av principiella skäl inte gå in på.

Sättet på vilket materialet inhämtas tyder på en systematik samt en hög nivå av kunskap, uppgav Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande tidigare under onsdagen.

– Av uppgifterna i målet framgår att detta är en kartläggning som är närmast professionell. Mannen har förvarat ett stort antal hemliga uppgifter i sin bostad. Jag bedömer brottet som grovt för att det handlar om en stor mängd anläggningar som är betydelsefulla för Sveriges förmåga att kunna försvara landet i händelse av krig. Röjandet av uppgifter kan innebära men för rikets säkerhet, sa han i pressmeddelandet.

Personen är inte häktad och straffskalan ligger på upp till fyra års fängelse, uppger Mats Ljungqvist till Norran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!