Tre gripanden på Tåme skjutfält på kort tid

Tre gripanden har skett på Tåme skjutfält utanför Byske inom kort tid. Skjutfältschef Sven-Åke Sigfridsson vittnar om att intrången har ökat den senaste tiden. ”Det har blivit mer sånt här nu”, säger han.

Vid lördagens gripande pågick en känslig testverksamhet av brittiskt materiel. Bilden är tagen på Tåme skjutfält vid ett annat tillfälle.

Vid lördagens gripande pågick en känslig testverksamhet av brittiskt materiel. Bilden är tagen på Tåme skjutfält vid ett annat tillfälle.

Foto: Leif Andersson

Skellfteå kommun2024-01-26 16:48

Sven-Åke Sigfridsson säger att det pågår informationsinhämtning.

– Fakta är att vi på Tåme har märkt att det tidigare inte varit någonting, utom ett fall för ungefär fem år sedan. De är på jakt på informationen och är ytterst intresserad av det vi håller på med. Men det är svårt att veta vad det ska användas till. De fotograferar och undrar vilka förband som bedriver verksamhet, säger han.

Det finns personer som har det som hobby att titta på militära anläggningar, men samtidigt samlar de in information som kan användas emot svenska totalförsvarsintressen, fortsätter han.

undefined
Tre personer har gripits på Tåme skjutfält det senaste året. Bilden är tagen på Tåme skjutfält vid ett annat tillfälle och har inte med artikeln att göra.

Han berättar att de har haft tre liknande händelser under kort tid. Förra lördagen greps en person men just den händelsen har han svårt att kommentera eftersom den ligger hos Säpo. Enligt polisen är den gripna personen, som släpptes tidigare i veckan, en medborgare i ett annat EU-land. 

– Den ligger hos Säkerhetspolisen och sedan vet jag inte om de kommer att lämna över den till den ordinarie polisen. De är i processen att avgöra det.

Vi har uppgifter om att Nato var på plats i lördags och bedrev testverksamhet?

– FMV har sagt det i sitt uttalande och beskrivit den verksamhet som bedrevs. Men i er artikel stod det att det var ett land som är med i Nato, det är helt riktigt, säger Sven-Åke Sigfridsson.

Han hänvisar till Norrans avslöjande om att Försvarets materielverk (FMV) var på plats. Det var också den myndighetens personal som grep personen.

undefined
Det var FMV:s militära skyddsvakter som grep personen i lördags. De hade åkt upp för att bevaka den brittiska testverksamheten.

Hur känsligt är det att intrånget sker samtidigt som det bedrivs känslig testverksamhet?

– Det är känsligt när det är information som är skyddsvärd när de här testerna utförs.

Huruvida personen som greps fotade objekt där eller vad han exakt gjorde där, säger han ligger i förundersökningen. Därför vill han inte säga något alls om det.

Hur allvarligt ser ni på det inträffade?

– Det är inte vanligt att de som tas in anhålls. De brukar omhändertas, avvisas och sedan gör vi en rapport till polisen.

Han säger att de alltid gör en polisanmälan men att de är lite tydligare i den om de gör bedömningen att man avsiktligen har tagit sig in på skjutfältet. Då är det ett uppsåtligt brott med fängelse upp till två år på straffskalan. 

– När våra skyddsvakter gör bedömningen att det anser att det är ett uppsåt till brott.

Och ni agerade efter det i lördags?

– Det var den bedömning som skyddsvakterna gjorde att det måste överlämnas till polisen och att de utreder det och påbörjar en förundersökning. Det intryck skyddsvakterna gjorde var att det skulle anmälas och att det skulle inledas en förundersökning och polisen gjorde samma bedömning.

undefined
Övning på Tåme skjutfält. Arkivbild.

Hur gick gripandet till?

– Den rapport jag har är hemligstämplad och kan därför inte uttala mig, utan får där hänvisa till polisen, säger Sven-Åke Sigfridsson.

Men han säger att det inte var ett envarsgripande utan ett ingripande med militära skyddsvakter med stöd av paragraf 13 i skyddslagen.

– De har möjlighet att göra ett ganska stort ingripande om man misstänker att det är olaga informationsinhämtning eller försök till spioneri med hänvisning till den lagen, säger han.

De har alltid militära skyddsvakter på plats men i det här aktuella fallet var de här på uppdrag av Försvarets materielverk (FMV).

– Jag var själv inte på plats vid ingripandet. Men det hanterades av militära skyddsvakter som bevakade skjutfältet på uppdrag av FMV.

Är det på grund av att det är ett känsligt läge med den aktuella testverksamheten?

– Precis, det är en riktig slutsats. När man håller på med test och försöksverksamhet – då har vi ytterligt stärkt bevakning.

undefined
FMV har genomfört testverksamhet åt en utländsk kund vid Tåme skjutfält och i det här fallet handlar det om Storbritannien.

Hur sticker händelsen i lördags ut?

– Det har funnits två likartade händelser under 2023, men de har inte kommit till allmän kännedom. Det har gått helt via det slutna systemet.

Han är inte insatt i vad det blev för utfall av det, heller inte om det även där handlar om utländska personer.

– Men det skedde gripanden vid de tillfällena, ja. Det var likartade gripanden som det i lördags, men vad som händer mer där går inte att kommentera.

Har ni förstärkt bevakningen efter lördagens händelse?

– Hur vi jobbar med bevakning just nu får jag avstå från att svara på, säger Sven-Åke Sigfridsson.

På fredagen bedrivs skarp skjutning och de övar för fullt, fortsätter han.

– Vi bedriver verksamhet ända fram till fredag nästa vecka och då är det tillträdesförbud.

Det är inte samma verksamhet som bedrevs i samband med att mannen greps i lördags, utan den här gången är det svenska förband som bedriver ordinarie verksamhet, fortsätter han.

undefined
Rest av projektil på Byskegrundet vid Tåme skjutfält. Arkivbild.

Sven-Åke Sigfridsson vill inte svara på frågan om Nato-landet i fråga och FMV fortfarande är på plats.

– De som varit här tidigare bedriver ingen skarp verksamhet och de kommer att avveckla sin verksamhet inom närtid, säger han.

Samtidigt vill han lyfta att det även finns andra typer av intrång på skjutfältet och att de haft ett antal sådana händelser.

– Det är de som inte tänker sig för utan tar sig in där. Så här års är det främst ungdomar som kör snöskoter och väljer att passera där och utsätter sig för risker, säger han och tillägger:

– Det är farligt att ge sig in på skjutfält så det är viktigt att det kommer fram, säger Sven-Åke Sigfridsson.

undefined
Lars Westermark, chef för polisen i Skellefteå.

Säpo säger till Norran att lördagens gripande inte ligger hos dem och att så har varit fallet under veckan.

– Det här är ett polisärende hos polismyndigheten, uppger Adam Isaksson Samara, presstalesperson vid Säkerhetspolisen.

Lars Westermark, chef vid lokalpolisområde Skellefteå, bekräftar att det finns ytterligare polisärenden än gripandet i lördags, men hänvisar till förundersökningsledaren.

Fakta

Skyddslagens paragraf 13:

13 §  En skyddsvakt har inom skyddsobjektet och i dess närhet samma befogenhet som en polisman att gripa den som det finns skäl att anhålla för spioneri, sabotage, terroristbrott, grovt rån eller förberedelse till ett sådant brott samt att ta i beslag föremål som personen för med sig. Detta gäller också om den misstänkte är på flykt från skyddsobjektet.

Källa: Sveriges riksdag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!