Tiotal lediga tomter har föroreningar i marken

Undersökningar av lediga tomter i Skelleftehamn gav ett dystert resultat. Det finns gifter i marken som måste tas bort, och tills vidare bokar eller säljer kommunen inga tomter.

Här är en av tomterna som har undersökts, den ligger mitt i befintlig bebyggelse på Hampvägen.

Här är en av tomterna som har undersökts, den ligger mitt i befintlig bebyggelse på Hampvägen.

Foto: Yvonne Rönngren

Skelleftehamn2022-09-29 18:00

Det finns 18 lediga villatomter i Skelleftehamn, varav 3-4 är bokade och en nyligen är såld (men inte bebyggd). 

I våras insåg kommunen att de måste göra markundersökningar innan de säljer. Bakgrunden är larm som kommit de senaste åren om att större områden i Skelleftehamn än man tidigare trott har förorenad mark

I sommar har markprover därför tagits på ett 10-tal tomter, och fler ska provas framöver.  

Resultaten så här långt är dystra. Alla testade tomter har föroreningar på det översta jordlagret. Dessutom hade några föroreningar djupare ner i marken. 

– Vi håller på att upphandla ett företag som ska ta bort jorden, och vi har gjort en saneringsplan som väntar på godkännande hos miljöavdelningen, säger mark- och exploateringschef Patrik Larsen. 

Tanken är att ta bort de översta 30 centimeterna. 

När det gäller tomterna som har föroreningar på djupet ska det göras uppskattningar vad saneringen skulle kosta. Blir det alltför dyrt är det möjligt att man avstår och låter dem fortsätta vara ödetomter. 

Patrik Larsen hoppas att saneringarna kan göras under 2023.

De familjer som hade bokat/köpt tomter har informerats.

– Den tomt som är såld måste vi sanera om köparna önskar, oavsett vad det kostar. När det gäller de som bara är bokade, så sanerar vi om kostnaden blir skälig. 

– Vi har meddelat kunderna att de kan hoppa av, och då ersätter vi kostnader som de haft. Annars måste de vänta till vi har bestämt vad som ska göras.

undefined
Tomter som markerats med lila färg är de kommunala lucktomter som ska undersökas i första hand. Även de som är markerade med rött är låsta för tillfället.

Frågan är då om övrig befolkning borde vara oroliga över provresultaten. Frågan går till kommunens miljöavdelning:

– På bebyggda tomter är de översta jordlagren oftast redan borttagna. Diskussionen handlar bara om orörda tomter, säger miljöinspektör Inger Nygren.

– Om marken aldrig varit bebyggd ska det sannolikt räcka med att ta bort det översta jordlagret. På ställen där man hittat metaller på djupet har marken troligen fyllts ut eller grävts om, tillägger Elisabeth Berggren. 

Eftersom utsläppen från Rönnskär är bättre renade i dag behöver man inte vara direkt orolig för nytt nedfall.

– Man bör följa de vanliga råden som givits för Skelleftehamn, som handlar om att skölja bär och vara försiktig med svamp, säger Inger. 

Metaller som hittades i höga halter var arsenik, bly, koppar, krom och zink. Halterna var betydligt högre än Naturvårdsverkets rekommendationer.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!