Beslut taget om att satsa pengar på Expo 2026

Skellefteå kommun har nu beslutat att satsa på Expo 2026. Det avsätts 40 miljoner på förberedelser under åren 2023 och 2024 och ännu mer pengar behövs längre fram.

Bomässa i Skelleftehamn, tidig skiss som gjorts av Afry–SandellStrandberg. Det är bolaget som jobbat med en förstudie.

Bomässa i Skelleftehamn, tidig skiss som gjorts av Afry–SandellStrandberg. Det är bolaget som jobbat med en förstudie.

Foto: AFRY

Skelleftehamn2023-01-31 18:30

Det var ingen debatt om själva evenemanget när kommunfullmäktige på tisdagen beslutade att skjuta till pengarna och beställa fortsatt arbete. Alla partier är alltså överens.

Däremot var det debatt om strandskyddet. Linnea Öhman, Miljöpartiet, kämpade för att byggandet inte ska få ske inom strandskyddat område, eftersom det skulle skicka fel signaler till övriga världen kring hur man skapar attraktiva boendeplatser. Hon fick dock inga andra partier med sig.

Det är länsstyrelsen som bestämmer om det får göras undantag från strandskyddet.

Evenemanget var tidigare tänkt som en bomässa med fokus på så kallade Pokerbacken i Sävenäs, Skelleftehamn. Den planen finns kvar även om kommunen inser att det finns stora problem med att hinna få ett färdigt bostadsområde att visa upp. Det pågår ett detaljplanearbete, men det ska också ordnas träffar när man identifierar möjliga idéer. 

Sedan ska allt hinna projekteras, upphandlas och byggas. 

Kommunen har insett att byggandet knappast kommer att vara klart och därför skriver man ”det pågående arbetet bedöms ha ett värde, och delar av processen kan synas”.

Byggkranar kan alltså finnas på plats. 

I förslaget till beslut står att bomässor normalt brukar ta 6-10 år att genomföra, men att man nu ska driva igenom den på 3,5 år. 

Kommunen har jämfört upplägget med Helsingborg eftersom de hade ett expo i somras. De hade en budget på 250 miljoner för genomförandet, och nämnderna fick dessutom 30 miljoner för sina åtaganden. Det har gjorts bedömningar att ett expo i Skellefteå inte ska kosta lika mycket.

Till att börja med satsas nu 40 miljoner för åren 2023 och 2024. Sedan erfordras mer, och totalen har bedömts landa på 120 miljoner, varav marknadsföring kostar 100 miljoner och utvecklingen kostar 20.

De bolag som bygger husen betalar själva för det. 

Utöver att kommunen betalar mycket förväntas att andra finansiärer skjuter till minst lika mycket. Dels väntas ortens företag delta, och dels ska det sökas pengar från EU och andra organisationer. 

Syftet med Expo 2026 är att bidra till Skellefteås samhällsomvandling mot hållbarhet, samt att visa upp den för hela världen. 

Det ska inte bara vara verksamhet i Skelleftehamn utan besökare ska också lockas till andra platser i kommunen, eller göra digitala besök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!