Den eventuella bomässan är inte beslutad än, men det görs en fördjupad förstudie under ledning av arkitektbyrån SandellSandberg.
Sedan tidigare har även kommunen gjort en studie, den gjordes 2020.
Tanken är ett nytt bostadsområde på så kallade Pokerbacken, som fullt utbyggt kan ha 250 bostäder i lägenheter, radhus och villor. De flesta hus ska vara låga, men för att rymma många bostäder tänker man sig även ett höghus med 12 våningar.
Läget är mot Skellefteälvens utlopp i havet, och det erbjuder södersol och kvällssol över vattnet.
Thomas Sandell har inga direkta kommentarer om stans övriga byggande. Han vet att det finns luckor i bebyggelsen och säger att staden skulle må bra av att förtätas.
Det är ett faktum att det måste byggas snabbt och han pratar om kompisar som jobbar i Skellefteå men veckopendlar från andra städer eftersom de inte hittar någonstans att bo.
– Men nya bostäder måste också vara bra, åtminstone om de som börjat jobba i Skellefteå ska få med sig sina familjer och flytta permanent.
Det är då Pokerbacken i Skelleftehamn kan komma på tal. Området får en tydlig familjeprägel med mysighet, närhet, småskalighet. Livet ska vara lätt att leva och det ska finnas barnomsorg och kanske affär i området, liksom någon form av kulturbyggnad och aktiviteter för fritiden.
Thomas säger att han och en kollega träffade kommunen för det första mötet på gården vid café Lilla Mari.
– Då tänkte jag att det är ju så här vi ska bygga. Nära och mysigt, säger han.
Byggandet ska alltså göras för en bomässa och det ställer speciella och höga krav.
– En bomässa i Sverige kan locka upp emot 250 000 besökare. De flesta privatpersoner men det brukar också komma mycket branschfolk, i synnerhet arkitekter.
Det bör inte ordnas mer än en bomässa per år. Thomas säger att de tänkta mässorna aviseras många år i förväg, och sedan anpassar sig övriga och väljer andra år.
År 2025 har Karlskrona aviserat en bomässa och 2026 Duved i Jämtlandsfjällen.
– Vi måste samråda med dem innan året kan bestämmas.
Efter 2026 finns några obokade år fram till 2029 då Uppsala tänker ordna.
Bomässor ordnas ofta kring ett eller flera teman. Klimatsmart är vanligt liksom innovativ byggteknik. Dessa koncept tänker också Skellefteå använda om bomässan blir av. Därav trähusen, bland annat.
– Dessutom lägger vi till att bygga lågt och tätt, det har ingen gjort förut. Det har oftare varit fokus på enskilda hus som görs spektakulära, men vi ska alltså skapa en helhet i miljön.
– Det blir säkert en del spektakulära hus också. Vi tänker att det ordnas arkitekttävlingar kring vissa hus, och då kommer de per automatik att bli speciella, säger Thomas.
När mässan ordnas behöver inte hela bostadsområdet vara klart.
– De centrala delarna med "Fisketorget" bör stå klart, det är främst det området som ska ge mysigheten. Övriga områden kan ha exempelhus uppförda, men behöver inte vara färdigbyggda.
– Folk får gärna ha flyttat in, det ger en särskild karaktär när man ser att människor bor där.
Besökare brukar bara få gå in i utvalda visningslägenheter.
Thomas Sandell säger att han har pratat med bolag han känner till som gör hus med hög kvalitet, och att det finns intresse för att vara med.
– När det gäller bomässans möjlighet att locka branschfolk så har jag också gott hopp. Det är stort intresse för Skellefteå.
Bomässor brukar pågå en sommarsäsong. Sedan flyttar folk in (om de inte gjort det tidigare) och vardagslivet börjar.
Faller då området i glömska, förutom för de som bor där och deras vänner?
– Nej, det borde leva kvar som besöksmål även efteråt. Det skapas ju publika miljöer som behöver allmänheten som underlag för affärer, restaurang, kulturbyggnad. På ön nere i älven tänker vi ett kallbadhus och bastu och det ska givetvis vara tillgängligt för alla, säger Thomas Sandell.
Tankar för det nya bostadsområdet i Skelleftehamn är:
• Människor ska mötas och känna trygghet.
• Det ska byggas en "stad" och inte bara hus.
• Bilen ska inte vara i centrum: Gator kan vara smalare än vanligt och enkelriktade, istället får gång- och cykelvägar vara bredare.
• Det kan även finnas arbetsplatser på området. Kanske hyrbara kontorsplatser där man kan jobba "hemma" men ändå lämna sin bostad och känna att man går till jobbet.