50-åringen döms för mordet i Skelleftehamn

Han har stått åtalad för att ha dödat sin mamma i Skelleftehamn med en ficklampa. Nu döms 50-åringen för mord. Straffet blir rättspsykiatrisk vård.

50-åringen har erkänt att han dödade sin mamma. Dagar innan hon hittades död i sin bostad fångades mannen på film av övervakningskameror på en matbutik.

50-åringen har erkänt att han dödade sin mamma. Dagar innan hon hittades död i sin bostad fångades mannen på film av övervakningskameror på en matbutik.

Foto: Från förundersökningen

Skelleftehamn2024-07-09 11:12

Det var den 21 februari i vintras som en äldre kvinna hittades livlös i sin bostad i Skelleftehamn. Tidigt riktades misstankarna mot kvinnans 50-årige son och han greps senare samma dag.

På tisdagen föll domen vid Skellefteå tingsrätt. 50-åringen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska sitta kvar i häktet tills domen får laga kraft på grund av flyktfara och risk för fortsatt brottslighet.

Skellefteå tingsrätt skriver att ett straff för mord vanligtvis motsvarar 16 års fängelse, men att det i det här fallet finns förmildrande omständigheter. 50-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och har haft nedsatt förmåga att inse gärningens innebörd.

undefined
Kvinnan hittades död i sin bostad i Skelleftehamn. Senare samma dag hade polisen spärrat av bostaden.

Tingsrätten skriver att han har behov av psykiatrisk vård förenat med frihetsberövande och annat tvång. Då återfallsrisken bedöms vara hög ska en särskild prövning göras vid eventuell utskrivning från vården. 

50-åringen ska också betala skadestånd till en anhörig till offret på 110 000 kronor. Han ska också betala drygt 38 000 kronor till kvinnans dödsbo, pengar som bland annat ska betala för hennes begravning. Mordvapnet, en ficklampa, ska förverkas. 

Dna-spår från sonen har hittats på mammans hals och vid rättegången erkände han att han dödade sin mamma genom att strypa henne med en ficklampa. Mamman, menade han, hade betett sig konstigt och då ska han ha blivit arg.

– Det var jag. Jag tog ficklampan och ströp henne på något sätt. Jag vet inte varför jag ströp henne, jag beklagar det, sa han vid rättegången.

En rättspsykiatrisk undersökning av mannen har gjorts och förra veckan kunde Norran rapportera att han bedöms lida av en allvarlig psykisk störning. Den stora diskussionsfrågan under den sista rättegångsdagen var därför om mannen haft uppsåt att döda sin mamma, eller inte.

undefined
När polisen sökte igenom bostaden hittades den här ficklampan.

Åklagare Petra Hedberg menar att mannen trots sin allvarliga psykiska störning haft insikt om vad tryck mot halsen kan leda till och att han därför bör dömas för mord.

Skellefteå tingsrätt skriver i domen att 50-åringen haft ”nedsatt förmåga till insikt” men samtidigt ”varit i tillräcklig grad medveten” om sitt handlande, bland annat baserat på saker som 50-åringen sagt om händelsen till vårdpersonal och polis. Det finns enligt tingsrätten inte bevis för att 50-åringen handlat med avsikt att döda, men däremot likgiltighet.

Mannens försvarsadvokat, Urban Rönnblom, är av en annan uppfattning. Han har yrkat för att det rör sig om grovt vållande till annans död.

– Rörande den delen har jag inte samma uppfattning som tingsrätten. De anser att han har varit likgiltig, jag menar att det rör sig om ett oaktsamhetsbrott med tanke på hans nedsatta förmåga att förstå vad handlandet skulle få för konsekvenser, säger han till Norran kort efter att domen fallit.

Han hänvisar till den utredning som gjorts om mannens hälsa.

– Som tingsrätten konstaterar har han inte kunnat ha en avsikt att mamman skulle dö.

50-åringen har själv erkänt att han, genom oaktsamhet, orsakat mammans död. I övrigt har han förnekat brott.

Kommer ni att överklaga domen?

– Det är svårt att säga. Det är tidigt och jag har inte hunnit prata med min klient ännu, säger Urban Rönnblom.

Norran har sökt åklagare Petra Hedberg för en kommentar. Hon har inte återkommit. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!