Det var den 21 februari i år som den äldre kvinnan hittades livlös i sin bostad i Skelleftehamn. Det var en anhörig som hittade kvinnan och i samtalet med SOS beskrev hon med skakig röst den äldre kvinnans kropp som kall och stel.
Tidigt riktades misstankarna mot den äldre kvinnans 50-årige son och han greps senare samma dag.
Dna-spår från sonen har hittats på mammans hals och vid rättegången, som hölls för några veckor sedan vid Skellefteå tingsrätt, erkände sonen att han dödade sin mamma genom att strypa henne med en ficklampa. Mamman, menade han, hade betett sig konstigt och då ska han ha blivit arg.
– Det var jag. Jag tog ficklampan och ströp henne på något sätt. Jag vet inte varför jag ströp henne, jag beklagar det, sa han.
Mannens försvarare Urban Rönnblom menade dock att 50-åringen inte uppsåtligen dödat sin mamma.
– Det står klart att han mådde synnerligen psykiskt dåligt innan, under och efter händelsen. Han har bestritt ansvar för uppsåtliga brott eftersom det inte var meningen att döda mamman, han var inte medveten om att strypvåldet kunde döda mamman, sa han.
Med anledning av mannens psykiska mående yrkade både Urban Rönnblom och åklagare Petra Hedberg på att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, RPU. Den undersökningen är nu klar och visar på att mannen led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningen och tiden för undersökningen. Om mannen döms är det därför troligt att han döms till rättspsykiatrisk vård.
Rättegången, där bland annat beskedet från den rättspsykiatriska undersökningen ska presenteras, planeras att återupptas under torsdagen.
Fakta
Rättspsykiatrisk vård:
Om domstolen, sedan en rättspsykiatrisk undersökning genomförts, bedömer att en person lider av en allvarlig psykisk störning kan personen överlämnas till rättspsykiatrisk vård istället för att dömas till annan påföljd. Rättspsykiatrisk vård är inte tidsbestämd, utan vårdbehovet avgör hur länge vården ska fortgå.
En särskild prövning kan göras av om den som överlämnats till rättspsykiatrisk vård är så frisk att utskrivning kan ske. En viktig faktor är då risken för återfall i brott. Förvaltningsrätten beslutar om utskrivning.
Källa: Åklagarmyndigheten