Kidnappningsdrama – offret utsatt även för utpressning

Först kidnappades brottsoffret, sedan utsattes mannen för utpressning. Bara tio dagar slog trion till igen mot samma offer – men då kunde de snabbt gripas när de flydde från brottsplatsen. Nu sitter två män och en kvinna häktade.

Kidnappning och dubbla utpressningsbrott i Skellefteå och Boliden – och det var händelsen i Boliden som innebar att polisen larmades. Nu sitter två män och en kvinna häktade för de tre brotten, som riktats mot ett och samma brottsoffer.

Kidnappning och dubbla utpressningsbrott i Skellefteå och Boliden – och det var händelsen i Boliden som innebar att polisen larmades. Nu sitter två män och en kvinna häktade för de tre brotten, som riktats mot ett och samma brottsoffer.

Foto: Hans Berggren/Arkivbild

Skellefteå/Boliden2022-03-24 20:00

Polisen i Skellefteå har på senare år sett ett hårdare klimat bland kriminella och missbrukare.

Under 2019 tredubblades antalet anmälningar om personrån, i nästan samtliga fall kopplade polisen det till att kriminella angriper personer som de sedan tidigare är bekanta med.

undefined
Knarkskulder, jakt på kontanter, hämningslösande blandningar av alkohol och narkotikaklasssade läkemedel, stort våldskapital och att allt fler bär kniv. Det orsakade många grova våldbrott i Skelleftebygden under 2020, har polischef Lars Westermark berättat om i tidigare Norran-intervjuer.

De har också förekommit flera allvarliga polisutredningar med kidnappningsliknande situationer, likaså brott som bedömts som utpressning.

Den mest uppseendeväckande var när en man tvingades ner i en källarlokal i Boliden den 12 oktober 2020 och utsattes för tortyrliknande våld när ett finger skars av och allting filmades.

Det har förekommit flera händelser i Skellefteå där brottsoffer förts bort. I ett fall lyckades offret ta sin flykt in på en bensinstation, i ett annat fall flydde offret efter att ha hållits fången i en lägenhet.

I söndags berättade Norran att flera personer anhållits efter en utpressning i Skelleftetrakten. Efter olika utredningsåtgärder så kunde två anhållna släppas efter åklagarbeslut.

undefined
Inledningsvis satt fem personer anhållna i helgen i polishuset i Skellefteå. Två av dessa släpptes efter beslut av åklagare, men tre personer har nu häktats av Skellefteå tingsrätt.

Men det visar sig nu handla om allvarliga brottsmisstankar mot de tre personer som på onsdagen häktades av Skellefteå tingsrätt.

De frihetsberövade är två män – 23 och 30 år – samt en 19-årig kvinna som alla bor i Skelleftetrakten.

Onsdag 9 mars:

De två männen och kvinnan anklagas för att ha kidnappat en man i 40-årsåldern i Skellefteå. Mannen ska ha förts runt i Skellefteå med omnejd. I samband med detta ska mannen ha utsatts för ett fullbordat utpressningsbrott. Kidnappningen rubriceras som människorov, mindre grovt brott.

– Människorov av normalgraden börjar på fyra års fängelse. Visserligen har den här händelsen pågick en viss tid, men utifrån hur lång tid den pågick och vilket typ av hot och våld som förekommit så bedöms människorovet just nu som ett mindre grovt brott – men det är allvarligt nog, påpekar åklagare Anders Norberg.

undefined
Utpressningsförsöket inträffade den 19 mars i Boliden. De tre misstänkta kunde gripas i en bil längs Bolidenvägen kort efter att polisen larmades om händelsen.

Lördag 19 mars:

Skelleftepolisen får in flera samtal om ett utpressningsdrama i Boliden. Det visar sig vara samma målsägande som utsattes för kidnappning och utpressning i Skellefteå tio dagar tidigare. Men det är först den 19 mars som polisen får kännedom om händelserna den 9 mars.

Bara en kort stund efter larmet stoppar polisen en bil längs Bolidenvägen och de misstänkta grips.

Hur är utredningsläget?

– Det bedömer jag som gott. Förutom målsägandens uppgifter har vi även förhört vittnen till händelserna. Husrannsakningar som genomförts har också givit bra resultat, likaså finns intressanta övervakningsfilmer från butiker och platser som nu granskas av polisen.

– Det finns beslag som styrker brott och vad målsäganden sagt i förhör kring utpressningen den 9 mars. Det jag också kan säga är att det inte är en narkotikauppgörelse, tillägger Anders Norberg.

undefined
Erik von Ahn, som är den häktade 23-åringens advokat, var efter häktningsförhandlingen ytterst sparsam med kommentarer. Vid förhandlingen framgick det att hans klient förnekar de misstänkta brotten.

På onsdagen hölls häktningsförhandlingarna i Skellefteå. Såväl de två männen som kvinnan häktades på sannolika skäl misstänkta för människorov, utpressning samt försök till utpressning.

Den häktade 30-åringens advokat Fredrik Elveros:

– Min klient förnekar brott, han har berättat för polisen om sin inblandning i detta. Hans berättelse innehåller omständigheter som kan förklara att andra lämnar oriktiga uppgifter.

Den häktade 23-åringens advokat Erik von Ahn ville inte lämna några kommentarer efter häktningen.

23-åringen förnekar brott vilket även den häktade 19-åriga kvinnan gör.

Personrån och utpressning

• Det handlar ofta om narkotika och pengar, gamla oförrätter, både påhittade och riktiga skulder kombinerat med missbruk av narkotika och/eller alkohol.

• För att komma över kontanter krävs det grövre brott. Det sker genom att exempelvis tvinga brottsoffret till en bankomat och andra, liknande olaga frihetsberövanden då man försöker föra över pengar eller ta lån i offrets namn.

• Flera rättsfall finns i Skellefteå på senare tid med kidnappning, olaga frihetsberövanden och övergrepp i rättssak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!