På måndagen rapporterade Norran att länsstyrelsen i Västerbotten avråder från att bada i Kågefjärden och Rösnäsfjärden på grund av misstänkt algblomning.
Norran har även tidigare i sommar rapporterat om misstänkt algblomning, då vid Sillskatan utanför Ursviken.
Nu meddelar de att det finns risk för att alger även utvecklas på fler ställen.
– De kan dyka upp i både sjöar och längs kusten, så man får vara lite uppmärksam, säger My Osterman, handläggare på vattenförvaltningen vid länsstyrelsen.
Framför allt avslöjar vattnets färg om det finns risk för algblomning. Är det grönt, grönblått, beige eller grumligt ska man undvika att hoppa i.
– Ser vattnet klart ut ska man inte oroa sig för att bada men ser det annorlunda ut bör man inte vara i kontakt med vattnet, säger My Osterman.
Anledningen är att de giftiga algerna kan irritera huden och ögonen. Får man dessutom i sig vattnet kan man bli allvarligt sjuk och få symtom som illamående, kräkningar, diarré och feber.
– Misstänker man att man blivit förgiftad ska man uppsöka vård, säger hon.
Är man osäker eller vill göra andra uppmärksamma på en misstänkt algblomning kan man höra av sig till länsstyrelsen. De tar emot observationer från kommuner och privatpersoner och gör en bedömning ifall det rör sig om alger.
– Man kan alltid kontakt oss om man är orolig eller om man vill skicka in någon observation. Är det algblomning går vi sedan ut med rekommendationer om att man inte bör bada där, säger hon.