Algblomning har observerats vid kusten

Algblomningen har nått Skelleftekusten. Den första rapporten kom in till Länsstyrelsen i måndags, och under onsdagsmorgonen inkom rapporter om observerad algblomning längs kusten utanför Ursviken. ”Med ökade temperaturer kan vi förvänta oss mer algblomning”, säger Vanessa Fontana på Länsstyrelsen Västerbotten.

Maria Ögren som har sin stuga i Sillskatan kände lukten av algerna på morgonen. ”Vedervärdigt”, säger hon.

Maria Ögren som har sin stuga i Sillskatan kände lukten av algerna på morgonen. ”Vedervärdigt”, säger hon.

Foto: Privat

Skellefteå2024-07-17 21:00

Nu har algblomningen nått kusten utanför Skellefteå. Den första rapporten om algblomning kom in till Länsstyrelsen i måndags, och under onsdagen har det kommit rapporter om observation av algblomning vid Sillskatan utanför Ursviken.

Maria Ögren har sin sommarstuga ett tjugotal meter från stranden och kunde inte undgå att lägga märke till algblomningen.

– Jag kände lukten på morgonen. Det är en vedervärdig lukt, säger hon. 

Enligt Vanessa Fontana på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Västerbotten behöver inte observationerna betyda att kusten är drabbad för resten av sommaren. 

– Man behöver inte tänka att om det har kommit en så kommer det flera just här, utan blomningarna kan uppstå ute till havs och sedan driva in till stranden beroende på hur det blåser, säger hon. 

undefined
Algblomning i Sillskatan.
undefined
Algblomning i Sillskatan.
undefined
Algblomning i Sillskatan.

Den viktigaste faktorn för algblomning är vädret. Alger gillar varmt och vindstilla väder, något som varit ganska frånvarande i Skellefteå hittills i sommar. 

Enligt SMHI har blomning av vissa typer av alger ökat på senare år.

– Med ökade temperaturer kan vi förvänta oss mer algblomning, säger Vanessa Fontana. 

Förutom varmt väder trivs alger i vatten med hög näringstillgång. 

Hög näringstillgång låter som något bra, varför är det dåligt?

– Näring är livsviktigt för vattnet men om det blir för mycket är det skadligt. Näringen kan komma från människor som badar eller från utsläpp eller naturliga processer. Blir det för mycket näring uppstår de giftiga blomningarna.

Algblomningar går att känna igen på sin karaktäristiska grönblå färg. Det är en tydlig indikation på att det handlar om bakterier. Om vattnet ser grumligt ut är också en markör.

– Men för att veta om det handlar om en giftig algblomning måste man provta, säger Vanessa Fontana. 

undefined
Algblomning färgar ofta vattnet blågrön eller brunt, och gör ytvattnet grynigt och grumligt.

Länsstyrelsen uppmanar att rapportera in misstänkta algblomningar via deras hemsida så att de kan nå ut med information om blomningarna till fler. 

– Det är viktigt att inte bada i vattnet och inte låta hundar dricka av det. Man kan bli riktigt sjuk om det är en giftig blomning och det är viktigt att vara uppmärksam och meddela andra i området, säger Vanessa Fontana.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!