Världens tuffaste simtävling slog nya rekord

Strålande sol och ett par minusgrader, ja det var perfekta förhållanden när den elfte upplagan av vintersimmet avgjordes i Skellefteå på lördagen. ”Tävlingen växer för varje år, vi hade rekordmånga lag och rekordmånga starter”, berättar Lars Westerlund från Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Årets upplaga av vintersim blev en succé med strålande väder, rekordmånga simmare och glada åskådare.

Årets upplaga av vintersim blev en succé med strålande väder, rekordmånga simmare och glada åskådare.

Foto: Donna Richmond

Skellefteå2023-02-11 18:40

Redan vid 10-tiden inleddes de individuella tävlingarna, där de tävlande simmade 25 m, 50 m eller 100 m i olika simgrenar. Totalt genomfördes över 450 starter under dagen och simmare från 17 nationer deltog.

LÄS MER: Här hittar du liverapporten från de individuella tävlingarna – tv, bilder och intervjuer

Öppna skandinaviska mästerskapet i vintersim är en del av världscupen och anses vara den tuffaste simtävlingen i världen. En av de mer långväga simmarna var Ailen Lascano Micaz från Argentina.

undefined
Ailen Lascano Micaz från Argentina.

– Det är roligt att vara här. Vi har kyliga floder i Argentina också, men så här kallt i luften är det aldrig så det är stor skillnad, säger Ailen, som deltog för tredje gången.

undefined
Olga Weiss njöt i solen efter loppet iförd flamingohatt.

Vid sidan av simtävlingen pågick även den traditionella hattävlingen och flera udda huvudbonader kunde skådas, allt från ugglemössor till en hjälm med lanternor. Dessutom fanns ett norskt tv-team på plats för att filma till programmet ”Helt Ramme Sporter”, där programledaren Nicolay Ramm utmanade norska häcklöperskan Christina Vukičević Demidov i 200 meter – vilket visade sig vara otroligt tufft i det nollgradiga vattnet.

LÄS MER: Vilka var där? Kolla in vimmelbilderna här

– Det känns helt fantastiskt och jävligt på samma gång. Det är det absolut värsta jag gjort, säger Nicolay Ramm, som skakade rejält i kroppen efteråt.

Vid 13.50 var det dags för stafetterna, som lockade 45 lag och det var här flest lokala utövare deltog. Northvoltgänget Morsy ställde upp för första gången och det var glada miner efteråt.

– Det var helt underbart, nu känns det fantastiskt! Vi har testat lite i Stackgrönnan, men aldrig simmat, säger Agnierska Antonowicz.

– Vi var nervösa innan och ångrade oss nästan, men peppade upp oss med musik. Vi är från Polen och det var kul att få göra detta tillsammans, säger Wojciech Wiraszka.

undefined
Dominika Falkowska, Alice Calzia, Wojciech Wiraszka och Agnieszka Antonowicz ingick i laget Morsy. De kommer från Polen och jobbar på Northvolt.

Bureå Simsällskap, som vann stafetten ifjol, fanns också med i vaken och kämpade. 

– Det är tuffare konkurrens i år men jag hoppas vi hamnar på pallen. Simningen kändes bra, säger Agnes Olsson.

undefined
Glada miner i laget Skvalpellerna, som bestod av Eva Jonsson, Emma Mellgren, Li Nilsson och Emil Bjurman.

Kirurglaget Svalpellerna svarade också för en gedigen insats.

– Jag är så nöjd över mina lagkamrater som gör detta för första gången, själv har jag simmat förr. Viktigast av allt var att vi slog Gyn, säger Eva Jonsson, rutinerade vinterbadare, med ett leende.

– Det känns kul att ha gjort det, man hann inte fundera så mycket utan det var bara att köra, säger Li Nilsson.

Se höjdpunkterna från stafetterna här:

SE MER: Här kan du se hela sändningen i efterhand – Norrans livesände stafetterna

VEM VANN? Här kan du se alla resultat

LÄS MER: Missade du invigningen? Kolla in reportaget och bildextra här

Visste du att det var nära att det aldrig hade blivit något mästerskap i vintersim i Skellefteå? Vägen dit var kantad av motgång och många hade gett upp för länge sedan.

MISSA INTE: Den okända historien bakom Skellefteås största vinterevent – frusna fingrar, arga bråk, en gnutta tur och ren beslutsamhet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!