Charlotte Wiberg ny vicerektor på Campus

För första gången någonsin har Luleå tekniska universitet anställt en vicerektor med placeringsort Skellefteå. ”Mitt hjärta klappar för Skellefteå”, säger Charlotte Wiberg från Umeå, som axlar den nya rollen sedan månadsskiftet.

”Mitt hjärta klappar för Skellefteå”, säger LTU:s nya vicerektor Charlotte Wiberg.

”Mitt hjärta klappar för Skellefteå”, säger LTU:s nya vicerektor Charlotte Wiberg.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2023-12-18 05:00

Luleå tekniska universitet, LTU, har bedrivit forskning och utbildning på Campusområdet i flera decennier. Sedan månadsskiftet har lärosätet stärkt sin närvaro genom att anställa Charlotte Wiberg som vicerektor för forskning och samverkan – med placeringsort Skellefteå.

Wiberg kommer närmast från en tjänst som prorektor på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– Jag bor i Umeå och har hela tiden veckopendlat till västkusten. Jag har känt en längtan tillbaka till Norrland. Det händer mycket i regionen nu vilket gör att allt känns extra spännande, säger hon.

undefined
Verksamhetssamordnare Robert Brännström visar runt i LTU:s lokaler på Campus Skellefteå.

Charlotte Wiberg ska fortsätta att pendla från Umeå. Trots att hon är placerad i Skellefteå kommer hon att spendera mycket tid även i Luleå.

– Jag är ansvarig för forskning och samverkan för hela LTU, därför behövs jag också där uppe. Samtidigt är det bra att rektorsgruppen nu är representerad i Skellefteå. Jag ska ha kontakt med det lokala näringslivet och se till att Skelleftefrågorna finns med i ledningens allmänna diskussioner, säger hon.

– Det är också symboliskt viktigt att visa att vi finns i Skellefteå. Jag tycker att det är en smart lösning.

undefined
Campus Skellefteå, tidigare Skeria, bildades 1986. LTU, som på den tiden var en högskola, har funnits på området från start.

Rollen är förvisso ny, men Campusområdet är inte helt främmande för Charlotte Wiberg. Tidigare i sin karriär har hon utvecklat utbildningsprogram i Skellefteå.

– Jag har goda erfarenheter av att jobba här sedan tidigare och ser det som en samverkansbygd. Jag kan ärligt säga att mitt hjärta klappar för Skellefteå, säger hon och tillägger:

– Då kommer alltid någon från Umeå eller Luleå och ifrågasätter om jag håller på Skellefteå AIK. Men nej, jag är inte det minsta intresserad av hockey. Jag håller inte på någon!

undefined
Runt 1 500 personer studerar i dag vid Campus Skellefteå, om man räknar med de som läser på distans.

Skellefteå är den största kommunen i Sverige utan ”egen” högskola eller universitet. Samtidigt ökar behovet av utbildad arbetskraft. Sedan tidigare är det känt att Skellefteå kommun vill se en studentexplosion på Campus; målbilden är 15 000 studenter kring år 2040.

Charlotte Wiberg säger att visioner är bra. Samtidigt understryker hon att det tar tid att bygga upp ett lärosäte. I dag har LTU runt 300 programstudenter i Skellefteå och ytterligare ett hundratal som läser fristående kurser. Totalt finns runt 1 500 studenter på Campus, om man räknar med de som läser på distans.

– Potentiella nya studenter finns framför allt på andra orter, därför måste vi fundera på hur vi ska locka hit dem. Det är särskilt viktigt nu när det börjar dyka upp konkurrens i form av välbetalda jobb som inte kräver någon särskild utbildning, säger Charlotte Wiberg.

– Jag tror det är viktigt att ha en tydlig forskningskoppling, alltså att forskare möter studenterna och undervisar. Det är min fasta övertygelse. Där har vi på LTU en fördel eftersom vi redan är så pass etablerade i Skellefteå.

undefined
Charlotte Wiberg är ny vicerektor på LTU, med placeringsort Skellefteå.

Härnäst ser Charlotte Wiberg fram emot att bli varm i kläderna och lära känna sina nya kollegor och andra personer i och kring verksamheterna.

– Jag är en extrovert människa och tycker det ska bli kul att träffa allt passionerat folk. När jag berättade på Chalmers att jag skulle sluta fick jag höra: ”Åh, Skellefteå, det är där det händer!” Det är ju tunga ord från folk på västkusten som aldrig ens varit i Norrland. Jag tänker att det säger något om att Skellefteå är en otroligt vital kommun.

Charlotte Wiberg

Bor: Holmsund.

Ålder: 55 år.

Familj: Maken Mikael, två utflugna barn. En katt och en papegoja.

Fritidsintressen: Renovering av gamla hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!