De som utsätts för omfattande, systematisk förföljelse beskriver ofta brottet som en långvarig, psykisk terror som sakta bryter både offret och närmast anhöriga.
Brottet olaga förföljelse liknar grov kvinnofridskränkning utifrån hur brottet ska bedömas. Var och ett av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av den enskildes integritet.
Norran berättade i går att de här brotten fortsätter att anmälas till Skelleftepolisen, en 46-årig man står just nu inför rätta för olaga förföljelse.
Och i vintras redogjordes för flera allvarliga fall av olaga förföljelse med koppling till Skellefteå.
Ännu en rättegång kring misstänkt förföljelse stundar snart i Skellefteå. En 52-årig Skelleftebo anklagas för olaga förföljelse mot en kvinna som han tidigare haft en relation med.
Åklagare Annelie Lipskog beskriver hur mannen, under en och en halv månad, bland annat trängt sig in i kvinnans bostad och lagt sig att sova i hennes säng.
Han har också under en månads tid ringt henne vid ett stort antal tillfällen trots att hon skrivit flera gånger att hon inte velat ha kontakt med honom.
Anneli Lipskog fortsätter:
– Han har också utsatt henne för störande kontakter genom att skicka henne sju swishbetalningar på vardera en krona med meddelanden i meddelandefältet, trots att målsäganden uppgett att hon inte ville ha någon kontakt med mannen.
– Han har också agerat hänsynslöst genom att vid flera tillfällen uppehållit sig i närheten av målsägandens bostad och långsamt kört förbi hennes bostad med sin bil. Han har kränkt hennes frid på ett kännbart sätt och varje gärning har varit ett led i en upprepad kränkning av hennes integritet.
Förutom kvinnans berättelse så hänvisar åklagaren till flera vittnen som gjort iakttagelser kring mannens agerande, meddelanden som skickats, samtalshistorik och swishöverföringar.
– Alla dessa ofredanden har skapat en stark oro och rädsla hos mig. Han har ringt upprepade samtal från dolt nummer, han har sakta kört förbi min bostad, bland annat stannade han en gång och tittade på mig när jag skulle slänga sopor. Hans beteende eskalerade de sista fyra veckorna, berättar hon i förhör.
I polisförhör förnekar 52-åringen brott. Han medger att han skickat swishbetalningar där han skrivit meddelanden, men att det finns naturliga förklaringar till detta.
– När det gäller det påstådda hemfridsbrottet gav hon mig tillstånd att gå in i lägenheten. Ibland stöter jag på hennes när jag slumpvis är ute och promenerar.
Psykologen Anders Wahlberg, Skellefteå, har tidigare påpekat i Norran:
– Den som förföljer en tidigare partner, eller förföljer någon för att denne upplevt sig vara utsatt för någon orättvisa eller kränkning, kan man grovt kategorisera till en viss typ. Här finns mycket av svartsjuka, avund och hämnd som grundläggande delar. Här finns också rättshaveristerna med som en grupp som är svåra att hjälpa då de inte ser att de har fel.
– En annan variant är de som förföljer för att man tror att den man förföljer är ens själsfrände eller stora kärlek, de har bara inte förstått det än. Här handlar det oftast om en fixering hos ensamma människor som lever i en förvirrad värld, som inte förstår andra och har svårt att läsa av sociala signaler. Inte sällan har stalkern genom sitt liv haft svårt med sociala relationer.