Förföljelse i flera år: ”Jag hade slaktat dig”

Först var tonen i meddelandena vänlig, men det förbyttes mot direkta dödshot. Under lång tid förföljde 43-åringen sitt offer. ”Jag hade slaktat dig annars, ett finger i taget”, skrev han.

Från kärleksfulla rader till direkta dödshot. Norran kan i dag berätta om ännu ett allvarligt stalker-fall i Skellefteå. 43-åringen kontaktade kvinnan vid hundratals tillfällen. ”Min klient for väldigt illa av den här personen under flera års tid. Hon kontaktades av denne person vid alla tider på dygnet, även nattetid”, berättar målsägandebiträdet Linda Sundlöf.

Från kärleksfulla rader till direkta dödshot. Norran kan i dag berätta om ännu ett allvarligt stalker-fall i Skellefteå. 43-åringen kontaktade kvinnan vid hundratals tillfällen. ”Min klient for väldigt illa av den här personen under flera års tid. Hon kontaktades av denne person vid alla tider på dygnet, även nattetid”, berättar målsägandebiträdet Linda Sundlöf.

Foto: Från förundersökningen/Arkivbild/Fotograf Marianne

Skellefteå2023-12-27 18:00

Onsdag 22 juni 2022: Skelleftekvinnan kliver in i polishuset i Skellefteå för att göra en anmälan.

Så här sammanfattas brottet, där hon namnger en misstänkt:

”Hon har under flera års tid fått ta emot samtal, sms och meddelanden på Facebook från honom. Dessa har inte varit önskade och det har varit ett stort antal. Sammantaget har dessa stört hennes frid. En del av dessa har innehållit hot. I går fick hon ett meddelande som innehöll hot vilket gjorde att hon blev rädd.”

Förundersökningen innehåller 160 sidor med skärmdumpar på meddelanden som 43-åringen har skickat till kvinnan samt de få svar som hon skickat.

För det handlar just om flera år. Det första meddelandet, som ingår i förundersökningen, skriver mannen till kvinnan den 29 januari 2016. Det förekommer också telefonsamtal.

undefined
I en SVT-dokumentär berättade Felix Åkerlund om hur han utsattes av en stalkare. Olaga förföljelse handlar om upprepade brottsliga gärningar: misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott, olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller överträdelse av kontaktförbud.

Tonen i meddelandena är inledningsvis genomgående vänlig, kryddade med gulliga ord om saknad och förhoppningar om att ”allt är bra”.

Kvinnans första svar kommer enligt skärmdumparna först i augusti, alltså sju månader senare. Då har mannen skickat ett tio-tal meddelanden.

Hon skriver bland annat:

”Du behöver absolut inte vara orolig men har ju sagt att jag inte vill prata.”

Han kontrar direkt:

”Ja, det är bra ska respektera att du inte vill prata, en sista fråga varför du inte vill prata.”

Kvinnans svar blir:

” Jag har fullt upp med eget just nu men du behöver inte vara orolig för mig”.

Därefter sker ett längre uppehåll i mannens kontaktsökande men i september 2017 är det dags igen. Det pågår i en månads tid.

undefined
Några av 43-åringens meddelanden till brottsoffret. Polisens förundersökning består att cirka 160 sidor med skärmdumpar på hundratals skrivna meddelanden från mannen till kvinnan.

Han skriver bland annat:

”Snälla ring upp mig jag ber dig vill bara höra din röst.”

Hon svarar:

”Sluta nu! Jag vill att du slutar. Jag vill inte prata. Respektera det. Orkar inte be dig fler gånger. Det här är avslutet.”

Han skriver i några av svaren:

”Ok då tar jag bort dig från Facebook som om detta aldrig hänt, vi säger väl så då, lycka till i framtiden. Jag fattar, jag ger upp. Du har krossat mitt hjärta, jag kommer inte höra av mig mer, jag släpper dig och detta nu.”

Men så blir det inte, han fortsätter att söka kontakt med sms under senhösten och vintern 2018, polisens utredare har sammanställt meddelandena. Tonen är inledningsvis inte hotfull, snarare delvis självutlämnande och med nya kärleksförklaringar.

undefined
Skellefteå tingsrätt dömde den fjärde december den 43-årige mannen för olaga förföljelse. Påföljden blev skyddstillsyn med en föreskrift att Skelleftebon ska genomgå kriminalvårdsprogrammet PULS. Straffvärdet var fyra månaders fängelse.

Kvinnan skickar några enstaka svar med budskapen ”Sluta hör av dig” och ”Jag tycker det är obehagligt att du fortsätter kontakt mig när jag har bett dig att sluta”.

I slutet av 2019 ändras mannens tonläge i meddelandena. Han skriver ömsom nedsättande, elaka omdömen om att hon aldrig mer ska skriva till honom, ömsom tvära vändningar typ: ”Snälla svara, jag älskar dig”.

Därefter blir språket allt grövre, flera gånger med sexuella anspelningar.

Kvinnan har i polisförhör berättat att hon i slutet av december skickade det sista svaret till mannen: ”Jag kommer inte att svara mera nu”.

– Det är den sista respons eller kommunikation jag skickat till honom. Jag har definitivt sagt att jag inte vill ha någon kontakt med honom, förklarar hon.

Vad som sedan händer är att förföljelsen periodvis fortsätter, och när 43-åringen skickar rena dödshot till kvinnan i maj och juni 2022 tas steget och det görs en polisanmälan.

undefined
Otaliga ofredanden, långvarig förföljelse – men alla misstänkta häktas inte. Chefsåklagare Åsa Jonsson svarar: ”Varje åklagare gör i dessa ärenden samma överväganden som görs i andra typer av ärenden när det gäller användandet av häktning. Det ska bland annat vara proportionerligt att den misstänkte sitter häktad under utredningen. Därför går det inte generellt säga att åklagare alltid bör begära misstänkta för olaga förföljelse”.

De skrivna orden upplevs som mycket skrämmande av kvinnan, allt från ”Jag hade slaktat dig annars ett finger i taget” till ”Jag är kapabel att göra vad som helst”.

I förhör berättar kvinnan att hon enbart varit flyktigt bekant med 43-åringen, att de fick kontakt för flera år sedan via en gemensam bekant och att de setts vid ett fåtal tillfällen. Hon säger också att det var från hösten 2019 som hon ”definitivt inte ville ha någon kontakt”.

– När jag slutade ge respons blev han mer aggressiv, jag uppfattade det som hot. Kontakt har tagit från sju-åtta nummer. Men när jag har blockerat nummer har min oro växt, att han skriver att han är på väg till mig men att jag inte ser det. Jag har varit jättestressad, orolig och ängslig.

Hon beskriver hur 43-åringen tagit kontakt via sms, Facebook, handskrivna brev och telefonsamtal:

–Vissa dagar har han ringt 30-40 samtal till mig, han har ringt mig på arbetet. Han har även tagit kontakt med personer i min närhet.

undefined
Chefsåklagare Åsa Jonsson vill lyfta följande aspekt: ”Tidpunkt för anmälan är viktig för att vi ska ha möjlighet att få en person lagförd för denna typ av brott. Ju tidigare man anmäler brott och säkrar bevisning, desto större möjlighet är det att klara av en lagföring innan brotten hinner preskriberas”.

Den 21 juni i år väcker chefsåklagare Åsa Jonsson åtal mot 43-åringen, rubriceringen är olaga förföljelse från november 2020 till juni 2022.

De enskilda punkterna är ett fall av ofredande, ett fall av olaga hot och fyra sexuella ofredanden, allt beroende på innehållet i de hundratals meddelandena:

– Varje gärning har varit ett led i en upprepad kränkning av målsägandens integritet. Det har handlat om att kränka hennes frid på ett kännbart sätt, meddelanden som förväntats kränka hennes sexuella integritet samt att hon, angående de olaga hoten, kunde känna en allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet.

Varför är inte brottstiden längre?

– För brottet ofredande är det en preskriptionstid på två år för brottet även, om den ingår som en del i en olaga förföljelse. Det innebär att ofredanden som ligger längre tillbaka i tiden inte kan beaktas vid ett åtal gällande olaga förföljelse. Vid tidpunkten för dessa gärningar var preskriptionstiden för olaga hot även den två år, svarar Åsa Jonsson.

undefined
Advokaterna Kathrine Bergström och Jens Nyström (ordinarie) har företrätt den 43-årige Skelleftebon under förhandlingsdagarna vid rättegången i Skellefteå tingsrätt. Mannen dömdes för olaga förföljelse.

Två veckor efter att kvinnan gjort polisanmälan sommaren 2022 förhörs 43-åringen av Skelleftepolisen. Efter att han inledningsvis främst svarar”Jag vet inte”, blir svaret något annorlunda efter en paus:

– Det kan vara jag som har skickat meddelandena. Jag kan inte uttala mig om jag erkänner eller förnekar brott. 

I nästa förhör den 9 juni i år säger han:

– Jag menar inte vad jag har skrivit och jag ber om ursäkt om jag har kränkt hennes integritet. 

Den 4 december meddelas domen, 43-åringen fälls för olaga förföljelse. Vid rättegången erkänner han varje gärning men menar att det inte handlar om en olaga förföljelse.

Påföljden blir skyddstillsyn med en föreskrift att Skelleftebon ska genomgå kriminalvårdsprogrammet PULS. Straffvärdet är fyra månaders fängelse. Skadeståndet blir 30 000 kronor.

undefined
Målsägandebiträdet Linda Sundlöf fanns vid kvinnans sida under rättegången i Skellefteå tingsrätt. ”Min klient kontaktades av den här personen vid alla tider på dygnet, även nattetid”, påpekar Linda Sundlöf.

Kvinnans målsägandebiträde Linda Sundlöf:

– Min klient for väldigt illa av den här personen under flera års tid. Hon kontaktades av denne person vid alla tider på dygnet, även nattetid.

Hennes känslor i dag?

– Hon känner en väldig lättnad över att den olaga förföljelsen har upphört, att den rättsliga processen är över och att det kommit en dom, svarar Linda Sundlöf.

Kvinnan har erbjudits möjlighet att kommentera den förföljelse hon utsattes för, men hon har avböjt att medverka.

Tidigare fall/Viktiga råd

Norran har berättat om Skellefteaktuella SVT-serien ”Stalker” och brottsoffret Felix Åkerlund, som utsattes för en systematisk förföljelse av en kvinna.

I november berättade Norran om en 37-årig kvinna som åtalats för att utgett sig för att vara två andra personer på Facebook, en förföljelse som ska ha pågått i sju år.

Oavsett typ av förföljelse är polisutredare och psykologer överens om några grundläggande tips:

• Var tydlig med att du inte önskar någon kontakt, därefter sluta besvara meddelandena (nya svar kan ge stalkaren en öppning).

• Gör polisanmälan, spara all konversation, berätta för nära vänner (kan bli stödbevisning i en rättegång).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!