Stal identiteter – offren pekades ut som brottslingar

Den 37-åriga kvinnan utgav sig för att vara två olika personer och skapade falska Facebook-konton i deras namn. I flera inlägg namngavs dessa – och de två brottsoffren anklagades felaktigt för allvarlig brottslighet. Det menar åklagaren som åtalat kvinnan för bland annat förtal. ”Det här har pågått i sju år”, säger en av de drabbade i förhör.

Kvinnan tog två andra personers identiteter, skapade falska Facebook-konton och anklagade två personer för att ha begått brottsliga gärningar. Det menar åklagare Jennifer Piironen, som lämnat in ett åtal till Skellefteå tingsrätt som gäller dubbla fall av förtal och olovlig identitetsanvändning. Den åtalade 37-åringen förnekar brott.

Kvinnan tog två andra personers identiteter, skapade falska Facebook-konton och anklagade två personer för att ha begått brottsliga gärningar. Det menar åklagare Jennifer Piironen, som lämnat in ett åtal till Skellefteå tingsrätt som gäller dubbla fall av förtal och olovlig identitetsanvändning. Den åtalade 37-åringen förnekar brott.

Foto: Hans Berggren/Arkivbild

Skellefteå2023-11-23 19:00

Norran har i flera artiklar berättat om Skellefteaktuella SVT-serien ”Stalker” och brottsoffret Felix Åkerlund, som utsattes för en systematisk förföljelse av en kvinna.

– Jag tänker som så att hela mitt liv har påverkats. Det är katastrof, berättade Felix Åkerlund i Norran-intervju den 10 november.

Norran kan i dag berätta om brottsanklagelser mot en annan kvinna där den misstänkta brottsligheten har vissa likheter med vad Felix Åkerlund utsattes för: att det sprids falska och kränkande uppgifter, att spridningen sker bland annat genom stora mängder skrivna meddelanden som på olika sätt når fram till flera personer.

undefined
Felix Åkerlund medverkar i SVT-dokumentären ”Stalker”. Han har i Norran berättat om hur den systematiska förföljelsen, som han utsattes för, har påverkat hans liv.

Åtalspunkt 1:

Den 37-åriga kvinnan åtalas för olovlig identitetsanvändning och förtal. Enligt åklagare Jennifer Piironen visar polisutredningen att hon utgett sig för att vara en annan person, som är nära anhörig till kvinnan, genom att olovligen använda sig av dennes identitetsuppgifter.

– Hon har använt målsägandens namn och bild när hon skapat en användare på Facebook och skrivit inlägg, meddelanden och kommentarer från användaren. Det skedde mellan den 16 maj och 5 juni 2022, sammanfattar Jennifer Piironen.

Hur har sedan det misstänkta förtalsbrottet uppstått?

– Hon har pekat ut en annan person som brottslig och klandervärd i sitt leverne och lämnat uppgifter om honom som kunde förväntas utsätta honom för andras missaktning. Det har skett genom det Facebook-konto som den åtalade kvinnan skapat och de inlägg, meddelanden och kommentarer som hon skrivit i en annan persons namn.

undefined
Åklagare Jennifer Piironen påpekar att vissa kriterier, som gäller i det här fallet med falska Facebook-konton, ska uppfyllas för att det ska gå att väcka åtal för förtal: ”Det handlar om innehållet i förtalsuppgifterna, spridningen och att det finns en verklig risk att målsägandena drabbas av andras missaktning.”

Av förundersökningen framgår det att det falska utpekandet handlar om att mannen anklagats för allvarlig brottslighet, som skulle ha riktats mot den person som fick sin identitet kapad av den 37-åriga kvinnan.

Mannen har i polisförhör berättat om mardrömmen att falskeligen utpekas som brottsling på Facebook:

– När de här inläggen lades upp kontaktade vi kvinnan för att uppmana henne att ta bort dem. Inläggen försvann men dök åter upp i gen i omgångar.

Mannen pratade också med den som fick sin identitet kapad, och denne hade inte något konto på Facebook.

undefined
Polisförhör som hållits visar exempelvis hur en av målsägandena, en man boende i Skelleftetrakten, upplevt följderna av uppgifterna på det falska Facebook-kontot: ”Denna gång gick hon väldigt långt över gränsen, och det hela har pågått i sju års tid”, säger han.

Han säger också i polisförhör att den 37-åriga kvinnan gör det här ”för att skada mig, brotten är riktade mot mig”.

Han påpekar även att kvinnan vid upprepade tillfällen gjort inlägg på sociala medier där han och andra personer anklagats för bland annat våld:

– Man vet ju inte vilka som läser dessa inlägg. Men jag har också fått samtal från både kända och okända om att ”hon är på gång igen”. Vi har sparat ett 50-tal skärmdumpar. Denna gång gick hon väldigt långt över gränsen, och det hela har pågått i sju års tid.

Den åtalade kvinnan förnekar brott:

– Jag har inte gjort något konto på Facebook, jag vill bara folk väl, säger hon i polisförhör.

undefined
Den åtalade kvinnan har i polisförhör förnekat samtliga fyra brottsmisstankar: ”Jag vet inte varför de anklagar mig för något som jag inte gjort. Men det finns folk som jävlas med mig”, säger hon.

Åtalspunkt 2:

Även här åtalas den 37-åriga kvinnan för olovlig identitetsanvändning och förtal, som drabbat en ung person.

– Jag menar att hon på nytt har utgett sig för att vara en annan person genom att olovligen använda målsägandens identitetsuppgifter och skapat en användare på Facebook och skrivit inlägg och kommentarer från användaren. Det skedde den 10 augusti 2022.

– Kvinnan har pekat ut den här personen som klandervärd i sitt leverne och lämnat uppgifter om honom som kunde förväntas utsätta honom för andra missaktning. Hon har på detta Facebook-konto skrivit och antytt att personen har begått och ska begå brottsliga gärningar, tillägger åklagare Jennifer Piironen.

Förutom offrens uppgifter hänvisar åklagaren till den dokumentation, skärmdumpar och sammanställningar som finns (alla inlägg på Facebook), den åtalade kvinnans kopplingar till målsägandena och att det finns en motivbild.

I förundersökningen framgår det att anhöriga i brottsoffrets närhet förstod att någon hade skapat den falska Facebook-användaren.

undefined
Vid Skellefteå tingsrätt uppger man att det ännu inte är bestämt när rättegången mot den 37-åriga kvinnan ska hållas. Men en kvalificerad gissning är att det kommer att dröja ett antal månader.

– Jag fick ett meddelande från en annan person. Jag började kolla upp det och såg att någon skapat ett konto och skrivit hot och fula meningar. Jag samlade på mig bevisning och ganska snabbt försvann sidan. Det var hot mot olika ställen, berättar den anhöriga i polisförhör. 

Den åtalade kvinnan säger i förhör:

– Jag förstår vad jag är misstänkt för, men jag har inte gjort något. Jag vet inte varför de anklagar mig för något som jag inte gjort. Men det finns folk som jävlas med mig. 

Kvinnans advokat Anne-Sophie von Ahn meddelar att hon inte vill lämna några kommentarer kring åtalet, bevisningen och anklagelserna mot klienten.

Förtal

När åklagaren ska bedöma om det finns skäl för att väcka åtal har det betydelse vad det är för uppgifter/bilder som har spridits, hur och till vem de har spridits och vad det har fått för konsekvenser.

Det krävs inte alltid stor spridning, i vissa fall kan det göra brottet särskilt allvarligt om påståendena lämnas till personer som känner den som utsätts för förtalet.

Straffet för förtal är böter. Den som döms för grovt förtal kan få böter eller fängelse i upp till två år.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!