Nyligen släppte SVT dokumentären om Felix historia. Nu berättar han för Norran - inte bara om den traumatiska upplevelsen utan även vad som hänt sedan tv-dokumentären släpptes. Historien har påverkat hela familjen men det är bara Felix som väljer att medverka.
Dokumentären har fått stor uppmärksamhet i Skellefteå, liksom i hela Sverige.
– Det hade jag absolut inte trott, säger Felix och fortsätter:
– När journalisten Johannes Hallbom hörde av sig tänkte jag att han skulle lyfta problematiken kring stalkning, generellt, och att jag skulle vara med på ett hörn. När det klarnade och jag insåg att de ville lyfta samhällskritiska problem, kopplat till det jag varit utsatt för så tänkte jag: ”Men vem vill titta på mig?”, säger Felix.
När jag väl försökte berätta så förstod folk inte riktigt. Det ledde till att det har känts jobbigt för det här är en sådan snurrig historia.
Felix Åkerlund
Skellefteå
Reaktionerna lät inte vänta på sig. Felix säger att han fått väldigt många och att de uteslutande varit bra och positiva.
Det bekräftas direkt. För när vi går iväg en bit för att ta ett par bilder till intervjun stannar en dam till, hejar på Felix och säger: ”Bra gjort”. Det står klart att hon känner igen honom från dokumentären.
Allt började med sms som eskalerade över tid. Det fortsatte med trakasserier, smutskastning och hot som även riktades mot hans familj. Men det skulle bli ännu värre: Felix blev också föremål för internutredning av sin arbetsgivare. Stalkern hade kontaktat denne och riktat anklagelser mot Felix för misshandel och våldtäkt.
Stalkning
Med begreppet stalkning, eller olaga förföljelse, menas att någon systematiskt förföljer och kartlägger den utsatta personen.
Det innefattar även att någon tar upprepade kontakter med sitt offer, begår handlingar som är oönskade och uppfattas som störande, kränkande eller skrämmande.
Lagen om olaga förföljelse instiftades i Sverige 2011 som en del i arbetet med att förbättra skyddet för de som utsätts för stalkning.
Källa: Polismyndigheten
Hur var det att bo i Skellefteå under tiden då detta pågick? Det pågick ju en stor smutskastningskampanj mot dig?
– Det var jobbigt, svårt, säger Felix.
Under en period tyckte han det var tufft att överhuvudtaget existera. Han sov inte, drog sig undan och var trött och förstörd på dagarna.
Ändå valde han att inte berätta för sin familj, bara ett fåtal kände till det, bland andra stalkern själv – något Felix då var omedveten om.
– När det här eskalerade så hade Metoo blivit jättestort och jag skämdes lite grann. För det är ju så att direkt när anklagelser om våldtäkt och misshandel kommer upp, så börjar folk tänka att det kanske stämmer. Det jag menar är att ett rykte sprids fortare än vad sanningen hinner ikapp.
Kan du berätta varför du valde att ställa upp i dokumentären?
– För att det under lång tid blev en komplex historia och när jag väl försökte berätta så förstod folk inte riktigt. Det ledde till att det har känts jobbigt för det här är en sådan snurrig historia. Jag hade till och med funderat på att skriva en bok om det, svarar han och fortsätter:
– Nu är glad att jag gjorde det. Det är ett fantastiskt skönt format för att få ut hela historien och det är också väldigt skönt att slippa sitta och försöka förklara för varje person vad det var som hände. Jag tycker också att den är fantastiskt bra. Såpass bra att jag själv, när jag ser den, tycker att den är spännande.
Jag har alltid varit väldigt extrovert och väldigt lekfull och sprallig. I dag är jag nog lite mer tillbakadragen, lite mer allvarsam
Felix Åkerlund
Skellefteå
Han säger också att familj, släkt och vänner har sagt att de inte hade en aning om hur omfattande och jobbigt det var. Han säger också att han har fått massor av meddelanden med styrkekramar och cred av, för honom, helt okända personer.
Vad tycker du var svårast att få folk att förstå?
– Det var att försöka förklara hur omfattande det har varit och hur extrem situation det var. Jag menar djupet och vidden av allt som hände.
Andra som också varit utsatta för förföljelse och stalkning har hört av sig till honom efter dokumentären.
– Det känns väldigt bra och därför hoppas jag också att min historia kan bidra till en förändring. Kanske ändra rättspraxis, preskriptionstider, hjälpa poliser att få andra verktyg för att vidta större åtgärder mot den här typen av brott, säger han.
Vad tänkte du när stalkern visade sig vara din bästa vän?
– När jag ser objektivt på det hela så fanns det ingen annan som hade kunnat göra det. Hon var ju den jag pratade med hela tiden, under tiden det pågick så då kändes det solklart, säger han.
Felix menar att hon, på det sättet, hela tiden kunde planera nästa drag. Ligga steget före och agera utifrån det han berättade.
Har du fått svar på frågan: "Varför"?
– Jag har fått veta via omvägar att hon tydligen sagt till några av sina familjemedlemmar att vi varit ett par. En gissning är att hon försökte stänga ute hela världen och att hon ville ha mig bara för sig själv.
Har du förändrats som person efter det du blev utsatt för?
– Absolut. Jag skulle nog ändå säga att jag är en mer seriös person i dag.
Jag hoppas att min historia kan bidra till en förändring.
Felix Åkerlund
Skellefteå
Hur menar du?
– Jag har alltid varit väldigt extrovert och väldigt lekfull och sprallig. I dag är jag nog lite mer tillbakadragen, lite mer allvarsam i sättet att vara som person. Men den största förändringen är nog att jag har skapat mig en helt annan bredd för empati och förståelse för andra människor och jag har blivit mer intresserad överlag av orsaker till folks beteende.
Felix säger också att förföljelsen han utsatts för har inneburit att han står upp för sig själv och för andra på ett mer uttalat sätt än han gjorde tidigare – innan han drabbades av stalkningen.
Det finns en Felix före och efter stalkningen, kan man säga.
Förföljelserna påverkade även hans familj, vänner och arbetskamrater, naturligt nog. Felix säger att han kan inte kan svara fullt ut på i vilken omfattning men det som står klart är att det skadat, sårat, gjort ont och orsakat stor oro.
Du väntade i två år innan du kontaktade polisen?
– Precis. Det var för att vi först tog kontakt med en polis som vi är bekanta med och bad om råd. Vi fick veta att det fanns två vägar: Antingen att anmäla eller att låta det vara, förklarar Felix.
Han valde det senare. Först. Förklaringen är att han inte trodde det skulle leda någonvart för ett par sms. Lite längre fram i tid påstod kvinnan som stod bakom allt att hon blivit utsatt för våld i hemmet av flera personer och att det hon utsatts för skulle vara kopplat till Felix.
– Hon fick bo hemma hos min pappa och det var då vi bestämde oss för att polisanmäla, säger han.
De två första polisanmälningarna blev nedlagda utan att förundersökning inleddes. Hur ser du på det?
– Den första gången var poliserna som tog emot anmälan ett skämt. Jag blir arg när jag tänker på det. De sitter och skrattar mig i ansiktet och tar sig inte ens tid att titta på telefonen när jag vill visa upp sms:en. De säger bara: ”Det låter som ett kärleksdrama”. Hoppet går ur kroppen, helt enkelt. Det andra som var helt sjukt den första gången är att hon följde med då, hon som stod bakom stalkningen och det betydde ju att hon anmälde sig själv, säger han.
Personen som stod bakom alla trakasserier, sms och förföljelse skickade totalt, under åren det pågick, runt 10 000 sms till Felix. Det räknar han ut under intervjun genom enkel överslagsberäkning.
I slutänden dömdes hon för 1 993 sms. Orsaken är tidsfaktorn. De andra sms:en hade hunnit bli preskriberade, något Felix tycker är bedrövligt.
– Det är katastrof. De hade kunnat bygga åtalet på en betydligt större mängd sms och preskriptionstider drabbar ju även andra brottsoffer.
Domen mot henne innebar att hon fick skyddstillsyn som påföljd och dömdes att betala 50 000 kronor i skadestånd. Vad tycker du om påföljden?
– Ja, utan att försöka låta självgod så kan jag säga att när jag fick frågan om jag ville yrka på skadestånd så vände jag mig dels till polisen, dels till mitt målsägarbiträde och sedan till Brottsoffermyndigheten för att få råd. Ingen kunde svara på frågan om hur mycket jag skulle begära. Det finns ingen praxis, fick jag veta. Men jag tänker som så att hela mitt liv har ju påverkats. Det är katastrof.
Till Felix utdömdes 40 000 kronor i skadestånd. Hans hustru Nina fick 10 000 kronor.
Han säger också att den skyldiga kunnat röra sig fritt hela tiden och att det också är som en käftsmäll mot honom och det han utsatts för.
I dag har jag svårt för att lita på folk.
Felix Åkerlund
Skellefteå
Känner du att du har fått någon upprättelse?
– Ja, men det känner jag ändå. Åtminstone till viss del för det är klart, det är ju mycket tid och så som är förlorat, men jaa, nog känner jag att jag har fått upprättelse, säger han och tillägger:
– Den största lärdomen jag tar med mig av allt som hände är att man ska vara öppen med sådant här, man ska berätta om det skulle hända.
Den 2 juli 2021 gifte sig Felix med Nina, som han träffade under tiden förföljelserna pågick. Hon blev också anklagad för att ingå i stalkningen på Felix – av stalkaren själv. Det gick så långt att Felix hade funderat på att bryta kontakten med Nina. Istället valde han att öppna upp och berätta för henne. Hon trodde honom och insåg direkt när hon fick se sms:en vem som stod bakom alltihopa.
Vad har stödet från din hustru Nina betytt för dig?
– Allt. Hon är ju vändpunkten i hela den här historien. Hon fick mig att inse vad det var som egentligen hände och utan henne skulle jag aldrig ha gått till polisen en tredje gång.
Har ni lämnat det här bakom er, känslomässigt?
– Både ja och nej. I vardagen är det här som hände ingenting vi lägger energi på, men vi pratar om det hemma ibland.
Felix tror inte att han någonsin kommer att bli kvitt det som hände under de där åren – helt och hållet och säger att det gjort något med hans tillit till människor.
– I dag har jag svårt för att lita på folk, säger han.
I dokumentären framgår det att stalkningen kommit igång igen, och vi vill så klart veta vad som händer nu efter att tv-serien tagit slut?
– När vi började spela in dokumentären så började det att ringa dolt nummer både till mig och till Nina. När Nina svarade var det bara någon som andades i luren och igår ringde det faktiskt igen, men då svarade inte Nina. Jag kan väl säga att jag har mina teorier om vem det kan vara, men jag vet ju inte.
I dag är Felix och Nina föräldrar till Sally, som fyllde ett år i september i år. Han säger att han kunnat gå vidare, till stor del och ser ljust på tillvaron.
Vad gör du om fem år?
– Jag har väl ingen jättetydligt utstakad plan, men jag känner ändå att jag har hela livet framför mig.
Lars Westermark är lokalpolisområdeschef i Skellefteå. Han har inte sett dokumentären, men känner till den.
När Felix gjorde första polisanmälan säger han att de två poliserna ska ha skrattat, inte velat se sms:en i hans mobil och sagt: ”Det låter som ett kärleksdrama”.
– Det låter givetvis inte bra utan helt oprofessionellt, svarar Lars Westermark.
Under många år har vi fått höra hur viktigt det är att polisanmäla brott, vilka signaler tror du det sänder?
– Det är jätteviktigt att visa respekt i alla situationer när man som medborgare vänder sig till en myndighet. Vi ska upprätta en anmälan och som jag förstår det så gjordes det i det här fallet. Vi jobbar hela tiden med att vara professionella, för det är ju medborgarna som betalar våra löner. Om det skulle vara en brottslig handling från polisens sida, så utreder vi inte det själva. Det gör SU.
Upplever man att man är felaktigt bemött hos oss så vill vi veta det.
Lars Westermark
Polischef Skellefteå
SU, Avdelningen för särskilda utredningar, är en fristående och oberoende avdelning inom Polismyndigheten. De utreder misstänkta brott som bland annat polisanställda, polisstudenter, domare och åklagare kan ha begått.
Vad vill du säga till de som kanske drar sig för att polisanmäla mot bakgrund av det Felix berättat?
– Upplever man att man är felaktigt bemött hos oss så vill vi veta det.
Vem ska man ta kontakt med om man vill klaga på polisen?
– Man ska ringa 114 14 och det ska man också göra om man vill rikta brottspåståenden mot polisen.
Hon som stalkade Felix dömdes sedan, borde förundersökning ha inletts redan 2018?
– Jag kan inte bemöta det därför att jag inte har insyn i enskilda ärenden.
Kunde ni hanterat det här på något annat sätt?
– Jag känner inte till innehållet i förundersökningen. Men om man anmäler ett brott och det inte finns förutsättningar att gå vidare med ärendet läggs det ner, men ärendet försvinner inte. Kring nedlagda ärenden pågår ingenting, men de kan återupptas om nya uppgifter tillkommer. Det är ingenting som görs på känsla, utan det måste finnas objektiva förutsättningar. För att exempelvis få tömma mobiltelefoner krävs att brottet har ett visst straffvärde. Man måste också kunna knyta en telefon till en viss person.
Har ni fått reaktioner sedan dokumentären?
– Jag vet inte om enskilda polisanställda fått det, jag har inte fått det i alla fall.
Lars Westermark vill inte kommentera om polisen kommer att vidta några åtgärder internt.