Antalet elever i anpassade gymnasieskolan (tidigare gymnasiesärskolan) kommer att öka nästa läsår och nu har kommunen gjort en översyn av verksamheten.
På grund av elevökningen är det inte längre säkert att alla kan erbjudas plats på sitt förstaval, vilket Norran tidigare rapporterat.
Till hösten startar förvisso ett nytt program inom administration, handel och varuhantering. Men en fråga som har lyfts är om man bör utöka utbildningsutbudet ytterligare – det tycker Jens Wennberg (L), andre vice ordförande i gymnasienämnden.
– Det är bedrövligt att det i dagsläget bara finns fyra nationella program på anpassade gymnasieskolan i Skellefteå. När det gäller ”vanliga” gymnasiet anses det jätteviktigt att elever ska få plats på sina förstaval. Men för den här elevgruppen, som är svagast och behöver mest stöd, så är det tydligen inte lika viktigt. Det kan jag inte acceptera, säger han.
Men det är inte helt enkelt att bara ”utöka”, visar den nya översynen. Det står bland annat att en ökad dimensionering skulle leda till att lokalerna och personalen inte räcker till. Att anställa ny personal och utöka lokalerna anses svårt och dyrt och det tillkommer logistiska utmaningar vilket kan skapa oro och otrygghet hos eleverna.
Vad tänker du om det?
– Man får se till att lösa det, att möjliggöra för en utökning. Det går att hitta lösningar på olika sätt. Vi planerar ju till exempel för ett helt nytt gymnasium på Norrvalla. Där skulle man kunna få plats med en utökning och det är en fråga som jag tänker fortsätta att lyfta, säger Jens Wennberg.
Wennberg fick med sig övriga Alliansen på sitt yrkande, men i slutändan fällde majoriteten avgörandet och översynen godkändes av nämnden.
Ordförande Joakim Dahlgren (S) utesluter dock inte att det kan bli aktuellt med fler program på anpassade gymnasieskolan på sikt.
– På sikt kan det vara en god idé. Just nu pågår till exempel en utredning av Naturbruksgymnasiet, hur man ska göra den mer tillgänglig för anpassade gymnasieskolan. Det är sånt som förvaltningen håller på att titta på, säger han.
Fakta
Det finns två slags anpassade gymnasieprogram, så kallade nationella och individuellt program.
På de nationella programmen ingår APL för att förbereda eleverna för arbetslivet. Det individuella programmet riktar sig till elever som behöver extra mycket stöd.