Andreas Westerberg – ny politisk redaktör

Andreas Westerberg har börjat som politisk redaktör på Norran. På tavlan ser vi för övrigt tidningens grundare Anton Wikström.
Andreas Westerberg har börjat som politisk redaktör på Norran. På tavlan ser vi för övrigt tidningens grundare Anton Wikström.

Andreas Westerberg är Norrans nye ledarskribent. ”Jag har på olika sätt genom livet alltid haft ett stort samhällsengagemang och den här regionen är just nu väldigt spännande att skriva om”, säger Andreas Westerberg.

Skellefteå 6 februari 2024 08:15

Andreas Westerberg gjorde sin första dag som politisk redaktör den 1 februari. Hans första ledartext publicerades på tisdagen. Han kommer under 2024 att jobba halvtid.

– Jag är doktorand i utbildningshistoria och blir klar om ett år.

Andreas är sedan tidigare känd av Norrans läsare.

– Jag har skrivit krönikor och ledartexter oregelbundet under fyra år åt Norran.

Han är i grunden lärare.

– Min första dag som lärare gjorde jag 1994 på Kågeskolan som vikarierande musiklärare.

Men det är på gymnasiet många elever träffat honom.

– SO-ämnen samhällskunskap, historia och religion är det jag utbildat i, men den sista tiden hade jag en mer övergripande funktion kring lärarutbildning och utbildningsforskning.

undefined
Andreas Westerberg, ny politisk redaktör på Norran.

Hans samhällsengagemang kommer att märkas i ledartexterna framöver.

– Jag är uppvuxen inom frikyrkan och där var samhällsengagemang viktigt, det sociala arbetet hörde till. Det är viktigt att diskutera samhällsfrågor. Man ska få tycka annorlunda och det behövs ges plats för åsikter att brytas mot varann. Jag skulle vilja säga att en liberal ståndpunkt inte är given på förhand.

Vilka frågor känns viktiga för dig?

– Det är många stora frågor i svang just nu, det byggs mycket och det sker stora etableringar. Jag kommer nog även att skriva om skolan och utbildning, det berör mig. Jag kommer att lägga en del energi på äldreomsorgen, kommunens åtagande och ansvar är viktigt. Naturligtvis blir också brännande politiska frågor som jag kan fånga upp och kommentera.

Andreas Westerberg har även varit politiskt engagerad i Liberalerna. Han var bland annat gruppledare i Skellefteå under drygt fyra år, 2014–2018.

– Sedan mitten av 00-talet till och med 2018 hade jag politiska uppdrag. Jag satt bland annat i kultur- och socialnämnden.

undefined
Andreas Westerberg har skrivit sin första ledartext i sin nya roll.

Men 2018 slutade han helt med politiken.

– Det var väldigt påfrestande att vara kommunpolitiker, det blev helt enkelt för svårt att kombinera jobbet och politiken.

Norran är ju en frisinnad liberal tidning. Liberalerna gick svagt i riksdagsvalet och landade på 4,6 procent. Lokalt i Skellefteå har det varit stridigheter och avhopp.

– Liberalerna har haft lite svårt att hitta sin position, att vara ett mittenparti och försvara den. Rent åsiktsmässigt har det blivit att antingen är man med eller så är man på fel sida. En liberal utmaning är att ifrågasätta saker, säger Andreas Westerberg.

Fakta

Andreas Westerberg

Ålder: 49 år.

Bor: Älvsbacka, Skellefteå.

Familj: Gift med Vicktoria. De har barnen Sanna, Alfons, Melker och Vera samt ett barnbarn.

Fritidsintressen: Spelar och sjunger gärna. Gillar att läsa, vara ute i naturen och skidåkning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa