Tipsa om döda sälar och algblomning

Sol, bad och stränder, men också algblomning, döda sälar och fiskar. Under sommaren startar Informationscentralen för Bottniska viken, ICBV, sin bevakning av händelser ute till havs. Nu hoppas de få in rapporter om något ovanligt sker i kustbandet.

Information om döda havslevande djur och algblomning ska samlas in i sommar.

Information om döda havslevande djur och algblomning ska samlas in i sommar.

Foto: Pontus Lundahl/Berit Roald/Sam Lindh

Skellefteå2023-06-08 06:00

När det gäller algblomning ska man vara uppmärksam på om vattnet är grumligt eller missfärgat. Algerna ligger ofta som gulgröna eller blågröna stråk eller heltäckande ansamlingar på ytan. Då ska man inte bada eller dricka vattnet. Barn och hundar ska skyddas från att vistas i vattnet. 

Men ibland ligger det pollen på ytan, vilket kan förväxlas med algblomning. Enligt ICBV är pollen mer gul i färgen. Om det ligger något tjockt och geggigt vid stranden så kan det troligtvis handla om lösryckta växtdelar. Växtdelarna bryts oftast ned och försvinner så småningom.

Det är mycket säl vid kusten, vilket Norran tidigare berättat om, och man kan råka stöta på en död på stranden. ICBV vill hålla koll på antalet döda sälar och deras hälsa. Därför vill de ha in rapporter med bilder på sälarna, särskilt om de är sjuka eller om det är flera döda sälar på samma ställe. Det ska i första hand rapporteras Naturhistoriska riksmuseet. 

Sjuka eller döda fåglar eller fiskar kan rapporteras till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Nya och främmande arter kan skada ekosystemet och föra med sig sjukdomar och parasiter till området. Det gäller till exempel ullhandskrabban. Dessa ska rapporteras till Havs- och vattenmyndigheten app för vattenorganismer eller till Artdatabanken.

Informationscentralen kommer i sommar även att uppdatera sin hemsida och Facebook-sida med aktuell information om vad som sker. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!