Bageri stänger ned – på nytt: "Det gick lite för bra"

Bageriet Sødebrød i The Great Northern slår igen portarna efter att ha hållit öppet under sommarmånaderna. "Vi har haft jättesvårt att hitta personal", säger delägaren Cornelia Luckey.

– Vi insåg att det inte känns hållbart, inte just nu i alla fall, säger delägaren Cornelia Luckey om nedstängningen.

– Vi insåg att det inte känns hållbart, inte just nu i alla fall, säger delägaren Cornelia Luckey om nedstängningen.

Foto: Hampus Berlgund Svensson

Skellefteå2023-08-31 13:52

Luckeys konditori & bageri i Skellefteå hade hållit stängt i åtta månader när det slog upp portarna igen i början av juni, då under det nya namnet Sødebrød by Luckey.

– Vi vill ha en bit av Danmark i det vi gör, sade delägaren Cornelia Luckey till Norran i samband med öppnandet.

På onsdagen gick så bageriet ut i ett Facebook-inlägg att de nu väljer att stänga igen.

– Vi kände att det inte är hållbart med familjen och eftersom vi har en dotter där hemma så kändes det som att det behöver prioriteras. Att hinna träffa henne blev en prioritet, säger Cornelia Luckey, som äger bageriet tillsammans med sin partner Tim Leinert.

Rent krasst började det med att det inte fanns någon personal, fortsätter hon. Personalbristen gjorde att hon fick dra ett tyngre lass.

– Det har varit jättesvårt att hitta personal och specifikt utbildad personal som kan göra bakverk från grunden. Det har därför varit mest jag som varit i köket, säger hon.

Även om bageriet nu hittat personal så känner hon att det är lite för instabilt att fortsätta med verksamheten i nuläget. 

– Det är lite för skört och på grund av familjen så väljer vi att inte satsa vidare, inte just nu i alla fall, säger hon.

De planerar också att sälja av maskiner och det är oklart om de ska göra det själva eller överlåta utförsäljningen till en annan aktör.

– Men vi ska låta det stå ett litet tag för att se hur det känns om en månad eller två. House Be är superförstående i det här även om de vill ha oss kvar. Jag antar att de ska hitta nya nu, säger hon.

Kan det komma att ni öppnar upp igen?

– Vi vet aldrig. I nuläget får familjen gå först. Om några år kanske det blir aktuellt igen, eller en pop-up här och där om vi känner för det. 

På torsdagen bakas det fortfarande bullar på bageriet och det har också serverats lunch.

– Vi får se hur det blir med lunchen på fredag och vi har inte bestämt hur mycket vi ska göra nästa vecka. 

Bageriet har två anställda som troligtvis redan har hittat nya jobb, fortsätter hon.

– Det känns jättebra. Det jobbigaste är att två personer som är jätteduktiga, och som gärna kört ett hantverksbageri, nu måste gå, säger hon.

Sødebrød gick ut med beskedet i ett engelskspråkigt inlägg på sin Facebook-sida på onsdagen:

"Vi har haft den mest fantastiska sommaren på Sødebrød tillsammans med alla er och det blev sååå många bullar gjorda!", står att läsa i inlägget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!