Upprinnelsen till debatten var en interpellation om tryggheten i skolan som Andreas Löwenhöök hade skrivit. Han hade tagit del av Norrans rapportering om hot och våld i Skellefteås skolor tidigare i år och reagerade mot uppgifterna som framkom.
Norran berättade bland annat att anmälningarna om kränkningar, hot och våld hade ökat. Lärare och fack larmade också om att de upplevde att kränkningarna blivit grövre.
Andreas Löwenhöök konstaterade:
– Bilden som tecknas är bekymmersam. Det är en skolmiljö där fysiskt våld, dödshot och verbala kränkningar är en del av vardagen.
Han ställde flera frågor i interpellationen. En handlade om varför det inte sker polisanmälningar av alla brott som sker i skolorna.
Vänsterpartisten Filip Palukka, som är tillförordnad ordförande i för- och grundskolenämnden, svarade att det inte finns något lagkrav på att skolor ska polisanmäla alla brott.
– Alla fall behöver bedömas individuellt. JO har i ett antal fall ställt sig kritisk till skolor som polisanmäler unga elever.
Han pekade på ett fall där JO ansett det lämpligare att kontakta socialtjänsten.
Gymnasienämndens ordförande Joakim Dahlgren (S) ansåg att det beror på vad det är för brott om det ska anmälas eller inte.
– Det måste alltid vara målsäganden som är villig att driva frågan vidare och därför ska polisanmälan göras av den utsatta, även om skolan kan stötta.
Andreas Löwenhöök var inte nöjd.
– Varför görs inte polisanmälningar per automatik? Vissa skolor i det här landet gör ju det och ser att det finns väldigt goda resultat med att göra det. Just utifrån att man ska ta offrets perspektiv i det här och värdera det.
Filip Palukka påpekade att det pågår en debatt nationellt om hur man ska se på polisanmälningar i skolan.
– Vi får se var vi hamnar där.
Han tillade:
– Jag har haft kontakt med kollegor från andra partier som har titeln ordförande i utbildningsförvaltningar runtom i landet. Norrköping till exempel har infört polisanmälningar, men där sa polisen att det är socialtjänsten som ska hantera detta. Vi behöver får en nationell praxis på plats och man utreder det. Vi väntar på det.
Andreas Löwenhöök höll inte med.
– Jag tycker majoritetsföreträdarna är defensiva här. Principiellt tycker jag att det är rätt att polisanmäla och att det inte ska vara den enskilda som polisanmäler.