Norran berättade i går om läkaruppropet vid Skellefteå lasarett. I skrivelsen krävs åtgärder för att komma tillrätta med vårdplatsbrist, personalförsörjning och arbetsmiljö. Norran har tidigare berättat om problem vid lasarettet, inte minst om bristfälliga lokaler. En ny sjukhusbyggnad är planerad, men kan vara åtta år bort.
I skrivelsen, riktad till regionstyrelsen, pekar läkarna på stora problem vid i princip samtliga kliniker.
Peter Olofsson (S), ordförande i regionstyrelsen, delar i stort läkarnas problembild.
– Men vi kan också konstatera att Västerbotten har näst mest vårdplatser i landet. Problemet är att lyckas hålla dem öppna, pandemin har varit en stor utmaning.
– Det är olyckligt att läkarna uttrycker att arbetet skulle försenas, det är inte sant. Vi följer planen. Under 2023 till 2025 satsar vi 800 miljoner. Men det är en utmaning att bygga om och samtidigt ha full drift.
Hur ska vårdplatserna klaras nu, kortsiktigt?
– Det finns en kompetensbrist i hela landet. Det är något vi tvingas leva med under lång tid. Samtidigt gör vi det vi kan. Vi utbildar på arbetstid, och vi delar åsikten att Skellefteå skulle gynnas av att få tillbaka sjuksköterskeutbildningen.
Läkarna föreslår lönesatsningar.
– Vi har redan gjort satsningar. Vi gick in med 28 miljoner 2022 och 18 miljoner 2021.
De ska vara nöjda?
– Det säger jag inte. Men lönesättning är inte en politisk fråga. Vi ska se till att det finns något att förhandla om.
Läkarna önskar sig även en överordnad tjänst som ansvarig för samordning på sjukhuset. Men Peter Olofsson tror inte på idén om en sjukhuschef.
– Erfarenheten från län där alla sjukhus har sjukhuschefer visar att det snarare gynnar universitetssjukhuset, säger han.
Andreas Löwenhöök (M) håller inte med om att politikerna i nuläget gör allt de kan.
– Nej, vi har exempelvis föreslagit att kvinnokliniken/förlossningens lokallösning kunde skyndas på genom att ge dem en tillfällig modullösning. Vi har även föreslagit lönesatsningar och tycker att mer kan göras för att få tillbaka sjuksköterskeutbildningen.
Var ska pengarna tas från?
– Vi ser en möjlighet att omfördela från byråkrati och administration till det mer vårdnära. Det är något Norrbotten lyckats väl med.