Problemet med stulna cyklar men även mopeder har uppmärksammats i flera Norran-artiklar, hundratals cyklar har hittills stulit under 2024.
Nyligen berättade Skelleftebon Tess Hallin, 42, om hur hon drabbades av en cykeltjuv som slog till och bar iväg Tess låsta cykel från ett cykelförråd med portkod.
Att kriminella personer i Skelleftebygden, ofta med missbruksproblem, regelbundet ligger bakom stölderna är ett faktum. De försöker, ofta helt öppet, sedan sälja cyklar och mopeder via sajter på bland annat Facebook och Blocket.
Den här historien om hur Skelleftepolisen blåste en 24-årig man bekräftar den bilden: mannen har under åren dömts för flera brott och har haft en omfattande missbruksproblematik.
Allt började med att det gjordes en anmälan i april i år, att en fyrhjuling och en moped stulits från en stuga i Skelleftetrakten. Brottstiden var lång, från sommaren 2023 fram till 30 april i år.
Redan ett par dagar efter stölden, den 6 maj, kontaktade en familjemedlem Skelleftepolisen och berättade att ”jag har hittat mammas stulna moped på Blocket”:
– Jag är säker på att det är vår stulna moped i annonsen. Jag ser det på den nötta dynan, en blinkers bak saknas, frontkåpan är inte original samt att jag känner igen en dekal, berättade sonen för polisen.
Detta fick Skelleftepolisen att agera snabbt, att hinna ta mopeden i beslag innan den såldes vidare för att kunna avslöja tjuven eller åtminstone hälaren (ofta är ett häleribrott lättare att bevisa än vem som utförde stölden).
Skelleftepolisen Pär Miller berättar:
– Först tog jag hjälp av vår analytiker som fick titta på annonsen, och genom att jämföra med Google maps-bilder kunde vi säkerställa fastigheten i ett samhälle utanför Skellefteå där mopeden syntes på bild, och att den person som misstänktes för häleriet stod skriven på samma adress.
Nu fanns en person som var misstänkt för brottet. Då tog Pär Miller beslut om nästa steg samma dag för att styrka att 24-åringen hanterat den stulna mopeden, att denne var säljaren på Blocket.
Det skedde genom bevisprovokation.
– Detta ska inte förväxlas med brottsprovokation, som inte är tillåtet. Det sistnämnda är exempelvis att polisen lämnar en olåst cykel på stan och kollar om någon stjäl cykeln. Men bevisprovokation handlar om att det redan finns en misstanke om brott, i detta fall häleri. Då kan man som polis arbeta vidare genom att ”bevisprovocera” fram viktiga uppgifter.
Nästa steg blev därför att polisen Pär Miller tog på sig rollen som en tänkbar köpare av mopeden och startade en chattkonversation med 24-åringen.
Samtidigt vid middagstid den 6 maj fanns en polispatrull på plats i samhället för att snabbt kunna ingripa om det visade sig att brottsmisstankarna besannades mot mannen.
”Hejsan, är mopeden kvar, är intresserad i så fall”, inledde Pär Miller chattkonversationen.
Han fick till svar av 24-åringen att ”många som skriver, först till kvarn” och att han kan ställa ut mopeden efter han ”är borta och jobbar skift”.
På Pär Millers fråga om ”vilket nummer ska jag swisha” uppgav 24-åringen ett 070-nummer.
Men drygt en timme efter att chattkonversationen inletts stod plötsligt en polispatrull på gårdsplanen för att ställa frågor till 24-åringen och ta mopeden i beslag.
Nu har 24-åringen åtalats av åklagare Annelie Lipskog för bland annat häleri. Mannen förnekar brott.