Affärslivsronden
Northvolts vd Peter Carlsson är en av talarna då Business arena norr flyttar från Umeå och arrangeras i Skellefteå och Sara kulturhus för första gången den 18 april. Carlsson kommer då att inleda dagen med att ge sin syn på den gröna omställningen i norra Sverige. Evenemanget är en mötesplats för fastighets- och samhällsbyggnadssektorn i norr. Arrangörerna, tidningen Fastighetnytt och Fastighetsnytt förlags signalerar också att den kan återkomma fler gånger till Skellefteå: ”Mötesplatsen kommer fortsätta att vara av regional karaktär och öka sin attraktivitet när den nu ambulerar mellan olika städer i norra Sverige.”
Elva entreprenörer från Västerbotten och Norrbotten har valts ut till Go business inkubatorprogram i vår. Två av dem kommer från Skellefteå. De två från Skellefteå är Sima Haddadin, Simas Startup Services – konsult inom startups och tech – och Marina Lundmark, Lundmo consulting AB – konsult inom eventplanering, projektledning och administration. Inkubatorprogrammet hos Go business har genom de 16 år det varit verksamt erbjudit coachning och utveckling till drygt 500 entreprenörer. Fyra av fem fortsätter driva sitt företag efter att ha gått programmet.
Wästbygg Gruppens koncernbolag Rekab entreprenad har vunnit två upphandlingar med Skellefteå kommun som beställare. Vid Sunnanåskolan ska en ny sportanläggning som innehåller tre separata hallar byggas. Den totala ytan är 2 800 kvm inklusive entréhall och omklädningsrum. Ordervärdet uppgår till 86 miljoner kronor I början av 2026 ska den vara klar att tas i bruk. Rekab har dessutom tecknat ett samverkansavtal Fas 1 kring planering och projektering tecknats för att anpassa Örjansskolan i Skelleftehamn till framtida behov. Projektet omfattar en ombyggnad av 4 000 kvadratmeter samt en tillbyggnad med ungefär motsvarande yta och skolan ska vara färdig innan höstterminen 2026. Uppskattad budget är cirka 150 miljoner kronor.
Skellefteå Kraft har fått ett positivt beslut från miljöprövningsdelegationen hos Länsstyrelsen i Västerbotten, vilket innebär tillstånd att avskilja koldioxid från rökgaserna vid Hedensbyns bioenergikombinat. Tillståndet gör det möjligt för Skellefteå Kraft att fortsätta utreda förutsättningarna för nya affärsmöjligheter. ”Tillståndet omfattar avskiljning av koldioxid och avser det första steget i värdekedjan”, säger Erik Pott, affärsutvecklare på Skellefteå Kraft i ett presmeddelande.