Norran har tidigare berättat att flera personer riktar kritik mot ABF Skellefteå och det faktum att studieförbundet hade 141 063 deltagare mitt under brinnande pandemi. I sociala medier har det antytts att ABF Skellefteå medvetet har fuskat med redovisningen för att få högre bidrag, men som Norran tidigare skrivit så påverkades inte bidragssumman.
ABF Skellefteås avdelningschef Mikael Stenlund har sagt till Norran att den höga siffran bland annat beror på att studieförbundet ställde om till digitala arrangemang – samtidigt som andra förbund valde att dra ned på sina verksamheter.
Men det finns också en annan aspekt av den här historien. Under våren 2022 gjorde ABF:s kvalitets- och uppföljningsteam nämligen en granskning av ABF Skellefteås verksamhet. Man kom fram till att ganska många av de inrapporterade studietimmarna egentligen var att betrakta som planeringsverksamhet – och därför inte borde ha rapporterats som underlag för bidrag.
Det rör sig om totalt 27 941 timmar som felaktigt har rapporterats in mellan åren 2019 och 2021. Efter granskningen har ABF Skellefteå behövt betala tillbaka 2,3 miljoner kronor av statsbidraget och 184 578 kronor av det kommunala bidraget – totalt nästan 2,5 miljoner kronor.
– Det är en stor summa, men det är viktigt att komma ihåg att det handlar om verksamhet som spänner över flera år och att det handlar om flera föreningar och samverkanspartners, säger Mikael Stenlund.
Kvalitets- och uppföljningsteamet konstaterade också att det fanns bristande dokumentation i vissa av ABF Skellefteås arbetsplaner. Verksamheternas mål och syften framgick inte alltid på ett bra sätt.
FAKTA
Studieförbundens gemensamma system för hantering och redovisning heter Gustav. All aktivitet matas in i systemet och statistiken överförs sedan till SCB. Ansvaret för rapporteringssystemet ligger hos branschorganisationen Studieförbunden.
Det här är inte första gången som ABF Skellefteå har behövt återbetala bidrag. Åren 2017 till 2019 rapporterade man 2 329 timmar för mycket. Den gången handlade det, enligt Mikael Stenlund, främst om att flera cirkeldeltagare hade registrerat mer än 480 timmar per år, vilket inte är tillåtet.
– Det får man inte ha enligt regelverket för statsbidrag. Vårt system för inrapportering kunde inte ”flagga” för det som det gör i nuvarande version. Därför begärde vi att få återrapportera dessa timmar, säger han.
Allt detta har nu blivit till lokalpolitiskt sprängstoff. Moderaterna i Skellefteå vill att det ska införas tydligare krav och riktlinjer för utbetalning av bidrag. Man kräver också en extern granskning av studieförbunden, mot bakgrund av de brister som konstaterats hos ABF Skellefteå och förbundets iögonfallande stora antal deltagare under 2020.
– Det är ytterst anmärkningsvärt. Då ABF Skellefteå redan rättat sig själv i flera omgångar borde kulturnämnden reflexmässigt tillsätta en extern granskning. Detta har Moderaterna krävt, men det har röstats ner av den politiska majoriteten, säger oppositionsråd Andreas Löwenhöök (M) i ett pressmeddelande.
Men ABF Skellefteås avdelningschef Mikael Stenlund tycker inte att en sådan granskning är nödvändig.
– Det finns ingen anledning att genomföra en extern granskning. Kontrollapparaten är redan väldigt stark, det vi rapporterar in kontrolleras hela tiden. Det är jättenoga. Numera görs det till exempel stickprov på kostnadsersättningar varje dag, säger han till Norran.
Men då har ni väl inget att förlora på en granskning. Vore det inte bra för transparensens skull?
– Som jag sa så har Folkbildningsrådet redan en kontrollfunktion, likaså ABF centralt. Vi har också revisionsfirman PWC som gör noggranna revisioner inför varje år. Och så har vi våra egna förtroendevalda revisorer. Det finns helt enkelt redan en gedigen kontrollapparat.
Ändå har det ju upptäckts brister. Ni har redovisat planeringstimmar som studietimmar. Hur kunde det bli så?
– ABF gör årligen kontroller av de 51 olika avdelningarna i landet. Förra året var det vår tur. Vi satt ned tillsammans och kom gemensamt överens om att vi skulle stryka vissa delar, eftersom dessa tangerade planeringsverksamhet.
Jag upprepar frågan. Hur kunde det bli så här?
– Vi tycker väl att vi har varit tydliga med våra medlemsföreningar. Men uppenbarligen satte vi oss ned med granskningsteamet och kom gemensamt överens om att vi skulle stryka de här delarna. Och ja, det är mellan 8 000 och 9 000 timmar per år. Men då ska man komma ihåg att vi varje år anordnar mellan 80 000 och 90 000 studietimmar totalt.
Det är alltså tio procent av er verksamhet som ni har fått stryka.
– Det är tio procent, men det är vad det är. Vi satte oss ned och kom gemensamt överens om att stryka de här delarna.
– Vi har jobbat mycket med de här bitarna på sistone och har till exempel skärpt rutinerna kring arbetsplanerna. Varje gång vi får in en arbetsplan från en cirkelledare numera så sitter vi ned med dem och kontrollerar att de blir rätt ifyllda. Det är inget fusk på något sätt, det är ingen som har fuskat.
Om det inte är fusk, vad är det då?
– Jag vill vara tydlig med att det är hos oss det har brustit. Det är vi på ABF Skellefteå som är fullt ansvariga, inte våra medlemsföreningar. Vi har tyckt att allt har redovisats på ett okej sätt, men när vi satte oss ned och tittade igenom detta med kvalitets- och uppföljningsteamet så kom vi gemensamt överens om att det fanns brister.
Mot bakgrund av allt detta ligger det säkert nära till hands för många att också misstänka felaktigheter gällande det höga antalet deltagare under pandemin.
– Jag kan förstå att man tänker det. Men som jag förklarade tidigare är det inga felaktigheter med de siffrorna.