När pandemin slog till för tre år sedan sattes världen på paus. Många studieförbund valde att korttidspermittera sin personal och drog ned på verksamheterna.
Men inte ABF Skellefteå. År 2020 ökade de nämligen antalet deltagare i sina kulturprogram med hela 37 procent – totalt redovisade förbundet 141 063 deltagare. Det behöver inte handla om unika deltagare, men det framstår ändå som en iögonfallande siffra med tanke på att andra studieförbund hade färre deltagare än ett vanligt år. Siffran motsvarar i princip att samtliga kommuninvånare skulle ha deltagit i två ABF-arrangemang var – mitt under brinnande pandemi.
Under samma period hade ABF Umeå bara en bråkdel så många deltagare: 11 717 stycken. Studieförbundet Sensus, som kom på andraplats i Skellefteå, hade 10 040 deltagare.
Sveriges olika studieförbund får 1,8 miljarder kronor i statsbidrag varje år. Utöver denna summa bidrar kommuner och regioner årligen med ytterligare 600 miljoner kronor. Det rör sig med andra ord om en hel del pengar. För ett antal veckor sedan uppmärksammades ABF Skellefteås anmärkningsvärt höga siffror av statsvetaren Magnus Ranstorp. I en tweet antydde han att studieförbundet kan ha fuskat sig till högre bidrag än vad de har rätt till genom att rapportera in för många deltagare:
”[Detta är] exakt varför transparens behövs! Mygel & storskaliga bedrägerier måste få ett stopp. Riksrevisionen fann att i 44 % av fall fanns inga underlag för kostnadsersättning”, skrev han i en tweet.
Detta inlägg skapade svallvågor i sociala medier. M-politikern Hanif Bali hakade på i sin podd God ton:
”Det är så jäkla märkligt, alltså hur omfattande fusket är. Det finns noll transparens”, sa Hanif Bali apropå ABF Skellefteås siffror.
Magnus Ranstorp hänvisar i sin tweet till en granskning gjord av Riksrevisionen hösten 2022. Myndigheten slog fast att det fanns omfattande brister i kontrollen av vad statsbidragen till studieförbund faktiskt går till.
Men granskningen var ett stickprov av alla studieförbunds verksamhet, och siffran 44 procent berör alltså inte specifikt ABF Skellefteå.
Mikael Stenlund är avdelningschef för ABF Skellefteå. Han säger att han har förståelse för att folk reagerar på det höga antalet deltagare.
– Det är vad det är. Helt ärligt ser det ju jättekonstigt ut och dessutom har väl våra kritiker sina anledningar till varför de vill peka ut just oss. Oavsett så kan vi inte ta åt oss eftersom vi inte har gjort något fel, säger han.
På grund av pandemin frystes alla bidrag till studieförbunden för år 2020 och 2021. Den verksamhet som rapporterades in under dessa år var därför inte bidragsgrundande.
– Folkbildningsrådet sa ungefär att ”ni kan välja att göra ingenting, och ni kommer ändå att få era bidrag. Ni kan också välja att ha verksamhet, men ni kommer inte att få något mer för det”. Samma sak gällde med det kommunala bidraget, säger Mikael Stenlund.
Dessutom är det antalet kulturarrangemang, och inte antalet deltagare, som är bidragsgrundande. Mikael Stenlund understryker att ABF Skellefteå alltså inte har tjänat något på att ha många deltagare i sina kulturprogram.
Han säger också att den höga siffran beror på att ABF Skellefteå har en bred verksamhet och att studieförbundet ställde om till digitala evenemang under pandemin.
– Den stora delen av de här 141 000 deltagarna är kopplade till olika musikarrangemang. Många musiker livestreamade sina konserter under 2020, vi anordnade till exempel festivalen ”Snowstock” och ett återkommande spelningsprojekt som hette ”Ruby Tuesday”. Varje tittare registrerades sedan som en ABF-deltagare. Det behöver inte nödvändigtvis vara unika deltagare, utan det kan vara samma personer från olika delar av Sverige och världen som sett flera spelningar, säger han.
Mikael Stenlund tar upp ett annat exempel – en livesändning om coronapandemin som fick 4 200 visningar på Facebook. Alla tittare har registrerats som ABF-deltagare.
Norran frågar de andra studieförbunden i Skellefteå om de har någon särskild åsikt om ABF:s höga siffror. Vi frågar också om de tycker det är rimligt att ABF redovisar varje livestream-tittare/person i publiken som enskilda deltagare.
Vi får svar från sex av åtta förbund. Alla svarar att tillvägagångssättet i sig är riktigt, vilket också styrks av Folkbildningsrådet. Men flera säger att de reagerar på de höga siffrorna.
– Jag tycker att det är väldigt märkligt, säger Mattias Rosdahl, regionchef för NBV.
– Vi har nog alla reagerat på siffrorna och tyckt att de varit lite höga, säger Patrik Ståhl, enhetschef för Studieförbundet Vuxenskolan.
Så vad säger Mikael Stenlund? Är det inte lite märkligt att ABF Skellefteå har haft väldigt många fler deltagare än andra förbund?
– Jag kan bara svara för ABF Skellefteå och vår verksamhet, det är svårt att veta hur de andra studieförbunden har gjort. I stället för att dra ned på vår verksamhet under pandemin, som många andra, så valde vi att experimentera med olika tekniska lösningar, säger han.
Har ni aldrig själva tänkt på att era siffror sticker ut?
– Jag har inte så bra koll, jag har till exempel inte själv tittat på hur många deltagare de andra ABF-avdelningarna har haft. Det jag kan säga är att ABF Skellefteå är den klart största ABF-avdelningen i Västerbotten. Jag har inte hört att någon annan ABF-avdelning har reagerat på siffrorna.
Utöver det stora antalet deltagare har ABF Skellefteå också rapporterat in ett mycket stort antal kulturarrangemang. År 2019 var det 754 stycken, alltså motsvarande drygt två arrangemang per dag – året om. Den här siffran har legat till grund för beräkningen av bidrag för åren 2020 till 2023.
– Vi hade ett sextiotal medlemsföreningar som anordnade mycket saker. Då är det inte så konstigt att det blivit många aktiviteter, säger Mikael Stenlund.
Men år 2022 hade ABF Skellefteås arrangemang minskat till 204 stycken, vilket är i nivå med många av de andra studieförbunden i Skellefteå.
Vad beror det på?
– Det har framför allt att göra med att vi tappade många medlemsföreningar under pandemin. Det var flera som lade ned av olika anledningar.
Det är inte så att ni har insett att siffrorna var för höga, och att ni nu har självjusterat dem?
– Nej, så är det inte. Vi hade helt enkelt väldigt mycket verksamhet i början av pandemin. Vi tyckte det var viktigt att hålla igång genom digitala arrangemang, säger Mikael Stenlund.
LÄS MER