Över 100 vikarier fattas till sommaren: ”Kritiskt läge”

Med en dryg månad kvar till semestern fattas det fortfarande personal för att täcka upp behovet för 130 tjänster inom socialförvaltningen i Skellefteå kommun. ”Det är ett kritiskt läge”, säger Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande.

I kommunen finns det fortfarande nästan 130 tjänster att tillsätta innan sommaren. Kommunens vård- och omsorgsboenden har flest ej tillsatta tjänster – 53 dagstjänster samt 7 nattjänster.

I kommunen finns det fortfarande nästan 130 tjänster att tillsätta innan sommaren. Kommunens vård- och omsorgsboenden har flest ej tillsatta tjänster – 53 dagstjänster samt 7 nattjänster.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skellefteå2024-05-24 15:00

Nyheten i korthet

  • Skellefteå kommun står inför personalbrist inför sommaren, med över 100 vakanser kvar att fylla inom socialförvaltningen.
  • Trots den kritiska situationen ser Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande, en förbättring jämfört med förra året. Det delvis tack vare olika rekryteringskampanjer och satsningar.
  • Det har varit svårare att rekrytera personal i centrala stan jämfört med de mindre orterna, där antalet jobbmöjligheter är begränsade.

128,5 tjänster finns fortfarande att fylla inför sommaren inom Skellefteå kommuns socialförvaltning.

De 20 vård- och omsorgsboendena är hårdast drabbade. Där finns det totalt 60 tjänster att fylla dag- och nattetid. Inom hemtjänsten är totalt 39,5 tjänster fortfarande tomma.

– Rekryteringen pågår i princip fram till semesterperioderna börjar, säger Iosif Karambotis.

Men trots att det fortfarande finns ett vikariebehov som behöver täckas upp så ser prognosen ljusare ut än förra året, menar Iosif Karambotis. Under samma period förra året stod 148 tjänster tomma.

undefined
Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande, ser positivt på att behovet av sommarvikarier minskat sedan förra året. ”Men med det sagt betyder det inte att vi inte har den utmaning”, säger han.

– Det är naturligtvis fortfarande ett kritiskt läge, men det finns också flera positiva signaler. Det är positivt att det är fler som söker och vi har ett mindre behov av vikarier. Men med det sagt betyder det inte att vi inte har den utmaning.

Kommunen försöker rekrytera genom flera olika kampanjer, såsom ”Tipsa om en vikarie” där tipsaren får en summa pengar om alla villkor uppfylls. Inför sommaren har kommunen fått in nästan 200 tips. Hur många av dessa som lett till anställning är fortfarande oklart, men förra året ledde ungefär 230 tips till anställning.

Utöver det görs också flera satsningar på bonusar. Exempelvis att vikarier som jobbar hela semestern kan få 10 000 kronor i bonus och ordinarie personal som flyttar sin semester kan få upp till 30 000 kronor.

Iosif Karambotis säger att många faktorer kan ha påverkat att behovet av sommarvikarier minskat en aning sedan förra året, och han tror att kommunens olika satsningar kan ha spelat in.

– I princip alla jagar vikarier. Vi måste konkurrera på en tuff arbetsmarknad för att locka våra anställda och folk som jobbar på sommaren.

undefined
Det fattas semestervikarier på flera håll inom socialförvaltningen, men inom stöd och service för barn och unga är alla tjänster tillsatta inför sommaren.

Enligt Iosif Karambotis är det svårare att rekrytera inom vissa områden.

– I centrala stan finns de större bekymren. Anledningen till det är att det finns mer jobb i stan, medan man jobbar på ett annat sätt i de andra kommundelarna. Det är lättare att rekrytera i byarna. På de små orterna finns inte lika många arbetstillfällen och om man till exempel bor i Burträsk och får anställning i Burträsk så slipper man också att pendla. Det finns sådana fördelar.

Antalet jobbansökningar som kommit in till Skellefteå kommun inför sommaren ligger på drygt 880, varav ungefär hundra är personer under 18 år.

Behovet över tid

Siffrorna visar det kvarstående behovet av sommarvikarier (ej tillsatta tjänster) vid slutet av maj varje år.

2020: 26
2021: 83
2022: 72
2023: 148
2024: 128,5

Källa: Skellefteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!