Bekräftat: Tredje Northvolt-dödsfallet oförklarligt

Obduktionen av den 60-årige mannen som hittades död i början av juni efter ett arbetspass på Northvolt är klar. Nu kan Norran berätta att även det tredje dödsfallet är oförklarligt.

De tre männen dog efter sina arbetspass på Northvolt Ett.

De tre männen dog efter sina arbetspass på Northvolt Ett.

Foto: Northvolt/montage

Skellefteå2024-07-08 13:15

Norran har tidigare berättat om två unga män på Northvolt som avlidit i Skellefteå inom loppet av en dryg månad. Obduktionen har inte kunnat fastställa dödsorsaken och dödsfallen beskrivs som oförklarliga.

I början av juni hittades en tredje man i 60-årsåldern död. Nu meddelar polisen att obduktionen är genomförd – och det är klarlagt att även det tredje dödsfallet är oförklarligt. 

– Det vi gör nu i form av utredningsåtgärder är förhör och informationsinhämtning som skulle kunna vara till stöd för en utredning om dödsfallen, det vill säga som också kan vara till stöd för Rättsmedicinalverket för att se om vi kan hitta någon gemensam nämnare i det här, säger Petter Källman, kriminalinspektör vid polisens miljöbrottsenhet.

– När den obduktionen nu avslutades i det sista fallet så kommer det att bli aktuellt med en utökad utredning. Med det sagt så är det så att utredningen fortsätter vad gäller det sista dödsfallet.

undefined
Förberedelse för obduktion. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.

Den första obduktionen är klar?

– Ja, eftersom den vanliga utredningen och obduktionsåtgärderna inte gett något klart svar så blir det en utökad utredning.

Så det finns ingen förklaring till det tredje dödsfallet heller?

– Nej, precis så är det, så vi tar det vidare, säger Petter Källman.

Och då handlar det om en utökad utredning för samtliga tre dödsfall?

– Ja, vilka ämnen det handlar om och teknikaliteter så hänvisar jag till Rättsmedicinalverket.

Men det handlar om en rättskemisk undersökning?

– Det kan absolut bli aktuellt. Utredningarna pågår löpande så att säga.

Det handlar om att söka efter kemikalier?

– Precis.

Finns det likheter i obduktionsprotokollet med de två tidigare fallen?

– Jag passar mig generellt på att uttala mig om likheter men kan säga att det naturligtvis framkommit att det hittills är ett oförklarligt dödsfall, säger Petter Källman.

undefined
Rättsmedicinalverket ska titta närmare på dödsfallen.

Det var i januari som trebarnspappan Mahari Baraki, 33 år, hittades död i sin säng i Skellefteå dagen efter sitt kvällsjobb på Northvolt, där han arbetade som städare åt Sodexo. Maedin Ghidey Embaye, 19 år, gick en dryg månad senare av sitt nattskift på batterifabriken. Nästa dag – den 23 februari – hittades även han död i sin säng i hemmet i Skelleftehamn.

Maedins äldre bror Robel är lättad över att utredningen nu verkar ta nästa steg.

– Det är jättebra att det blev som vi har önskat. Det är en lättnad att polisen vill ta det här vidare, säger han till Norran.

Enligt Robel sparas vävnadsprover och blod i ett års tid för att kunna göra vidare medicinska utredningar.

– Rättsläkaren sa också till oss att de har tagit en del av Maedins hjärta och lungor, och att det stannar hos dem i ett år och att en vidare undersökning därför måste göras innan dess.

– Vi väntar nu på att läkare fördjupar sig i det här och jag ska ringa familjen nu och berätta det här. Jag är jättetacksam. 

Det senaste fallet handlar om en man i 60-årsåldern i Skellefteå som i början av juni hittades död på sin balkong efter att ha kommit hem från sitt jobb på batterifabriken. Sambon har berättat för Norran att han just gått igenom 60-årskontrollen som visade att han var frisk.

– Jag är i chock. Jag vet ju inte vad som har hänt. Jag förstår inte ens att han är borta. Det är som om han lämnade nyckeln och gick, säger sambon som vill vara anonym, sa hon till Norran den 20 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!