I fjol infördes slumpvisa och frivilliga drogtester i Skellefteå kommuns gymnasieskolor. Men det blev bara ett enda testtillfälle och nu ska kommunen därför göra ett omtag.
– Vi hade ett testtillfälle men vi jobbade inte vidare med det. Det beror på att majoriteten av eleverna som slumpades fram inte hade samtycke från vårdnadshavare, säger Birgitta Lindström, tillförordnad avdelningschef för gymnasieskolan i Skellefteå kommun.
– Det kan ha att göra med olika saker; att informationen inte nått fram, att vårdnadshavare valt bort att ge sitt medgivande eller att de tänkt göra det men glömt. Då föll det lite platt och blev ingenting.
Det här läsåret har kommunen försökt vara tydligare i sin kommunikation och har också fått betydligt fler medgivanden.
– En omorganisation av elevhälsan har dock gjort att vi avvaktat, men nu finns en införandeplan efter jullovet. Testerna efterfrågas ute på skolorna, av både elever, lärare och av praktikplatser, säger Birgitta Lindström.
Förslaget att införa slumpvisa och frivilliga drogtester i Skellefteå kommuns gymnasieskolor var omdebatterat när det kom, vilket Norran flera gånger skrivit om.
Kommunfullmäktige sa ja redan 2018, men Vänsterpartiet överklagade till både kammarrätten och högsta förvaltningsdomstolen. Flera politiker ifrågasatte om testerna verkligen skulle bli frivilliga i praktiken. Om eleven tackar nej och är minderårig så meddelas nämligen vårdnadshavare.
Testet är oövervakat vilket innebär att eleven själv går in på toaletten, stänger dörren och kissar i en mugg. Eleven slår sedan över urinet i ett kärl. Resultat visas efter några minuter.
Urvalet görs via lottning. Lärare får inte ta del av testresultatet, men däremot rektor vid positivt resultat och då tas en handlingsplan fram för att hjälpa eleven att bli av med sitt missbruk.
Birgitta Lindström understryker att avsikten inte är att ”sätta dit” någon.
– Arbetet är i förebyggande syfte, för att ungdomarna ska välja bort droger. Vi vill bibehålla en trygg miljö i skolan och uppmanar vårdnadshavare att ge sitt samtycke, säger hon.