Nu införs drogtester på Skellefteås gymnasieskolor

Det har varit många turer kring förslaget om slumpvisa drogtester på Skellefteås gymnasieskolor. Men efter fyra år blir testerna nu verklighet. ”Vi gör inte det här för att sätta dit ungdomarna”, säger Erik Burstrand, avdelningschef för gymnasiet.

Till hösten införs drogtest på Skellefteås gymnasieskolor.

Till hösten införs drogtest på Skellefteås gymnasieskolor.

Foto: Fotomontage Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2022-08-30 10:00

Norran har i ett stort antal artiklar rapporterat om förslaget att genomföra slumpvisa och frivilliga drogtester i Skellefteå kommuns gymnasieskolor.

Frågan har väckts flera gånger, men det var en motion av Micaela Löwenhöök (M) som ledde fram till att förslaget godkändes av kommunfullmäktige 2018.

Vänsterpartiet överklagade dock beslutet till både kammarrätten och högsta förvaltningsdomstolen. Man var osäker på om testerna verkligen skulle bli frivilliga i praktiken.

– Vi anser inte att förslaget är förenligt med svensk lagstiftning och vi vill ha det prövat, sade dåvarande gruppledare Agneta Hansson till Norran år 2019.

Men efter några vändor gavs förslaget ändå grönt ljus år 2020. På grund av pandemin har kommunen dock inte kunnat införa de frivilliga drogtesterna – förrän i år.

undefined
Drogtester. Arkivbild.

– Skolan ska vara trygg för både elever och lärare och det här är ett sätt för oss att jobba för det och att hjälpa elever med drogmissbruk genom tidig upptäckt och att på så sätt kunna koppla in socialkontoret, säger Erik Burstrand, avdelningschef för gymnasieskolan i Skellefteå kommun.

Testerna kommer att utföras av medarbetare inom elevhälsan och av skolvärdar. Information om testning kommer att ske digitalt samt på föräldramöten och via mentorsinformation.

undefined
Erik Burstrand, avdelningschef för gymnasieskolan i Skellefteå kommun.

Till en början är det elever i årskurs 1 som kommer att drogtestas. Urvalet till de slumpmässiga, frivilliga drogtesterna görs via lottning. Testningen kommer att ske under hela läsåret.

– Vi gör inte det här för att sätta dit ungdomarna, utan det är en del i vårt förebyggande arbete, säger Erik Burstrand.

Testet är frivilligt och oövervakat vilket innebär att eleven själv går in på toaletten, stänger dörren och kissar i en mugg. Tillsammans med testansvarig slår sedan eleven över urinet i ett kärl för att göra själva testet. Resultat visas efter några minuter.

undefined
Drogtesterna ska erbjudas till elever i årskurs 1 på Skellefteås kommunala gymnasieskolor.

Lärare får inte ta del av testresultatet, men däremot rektor vid positivt resultat och då tas en handlingsplan fram för att hjälpa eleven att bli av med sitt missbruk. Är eleven minderårig och tackar nej till att lämna test kontaktas alltid vårdnadshavare och meddelas detta.

Kostnaden för de frivilliga slumpvisa drogtesterna är beräknad till mellan 250 000 och 300 000 kronor och finansieras genom en omfördelning av elevpengen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!