Nya uppgifter: Anklagas för att ha misshandlat hela familjen

Det började med att kvinnan slog larm om mannens våld mot henne – och att barn blivit vittne till misshandeln. Nu har polisutredningen mot Skelleftebon växt: skrämmande uppgifter har framkommit när barnen har förhörts av polisen.

Upprepade brott mot hela familjen. Det misstänks en 37-årig Skelleftebo för, som greps av polisen den 11 september. Nyligen häktades han för elva, nya brottsmisstankar. ”Han förnekar samtliga påstådda brott”, säger advokat Linda Sundlöf.

Upprepade brott mot hela familjen. Det misstänks en 37-årig Skelleftebo för, som greps av polisen den 11 september. Nyligen häktades han för elva, nya brottsmisstankar. ”Han förnekar samtliga påstådda brott”, säger advokat Linda Sundlöf.

Foto: Hans Berggren/Arkivbild

Skellefteå2024-09-28 20:53

Nyheten i korthet

  • En 37-årig man i Skellefteå anklagas för att ha misshandlat sin familj, inklusive flera barn, enligt nya uppgifter från polis och åklagare.
  • Mannen greps den 11 september efter en anmälan från kvinnan i familjen. Han misstänks nu för ett dussintal brott, det handlar om misshandel och barnfridsbrott.
  • Tingsrätten har bedömt bevisningen som tillräcklig för att mannen ska häktas även för de nya brotten, med hänsyn till risken för att han kan försvåra utredningen och begå nya brott.

Polisutredningen inleddes onsdag den 11 september med att den 37-årige mannen greps av Skelleftepolisen sedan kvinnan gjort en anmälan, efter att det uppstått bråk.

Under de fortsatta polisförhören växte brottsmisstankarna mot mannen, att han utsatt den närstående kvinnan för en våldtäkt tre dagar tidigare, alltså den 8 september.

Dessutom anklagades mannen för att ha misshandlat kvinnan den 21 mars i år, då minst ett barn ska ha blivit vittne till händelsen. Därmed misstänktes han också för barnfridsbrott.

Det sistnämnda brottet förutsätter att barnet eller barnen, som blir vittne till den brottsliga gärningen, är närstående eller tidigare närstående till både gärningspersonen och målsäganden.

undefined
Det är vid Skelleftepolisens avdelning för ”brott i nära relation” som utredningsarbetet bedrivs. Arbetet inleddes med att kvinnan slog larm den 11 september och 37-åringen greps.

Mannen häktades för de misstänkta brotten av Skellefteå tingsrätt. Vid förhandlingen framkom via mannens advokat Linda Sundlöf att 37-åringen förnekar samtliga påstådda brott.

Därefter har polisutredningen fortsatt, vilket inneburit att det vuxit fram nya och allvarliga brottsmisstankar.

I nya förhör har det framkommit att flera barn i familjen vittnat om att de dels själva blivit misshandlade av 37-åringen, dels att de blivit vittne till våld inom familjen.

I förhören har det vuxit fram en bild av en mycket allvarlig situation inom familjen där mannen alltså anklagas för upprepade brott. 

Det innebar att åklagare Tove Larsson, som tillsammans med åklagarkollegan Amanda Tapani arbetar med förundersökningen, häromdagen gick in med en ny häktningsframställning med en stor mängd, nytillkomna brott.

undefined
Den 37-årige Skelleftebon ska sitta häktad i väntan på åtal och rättegång, det har tingsrätten beslutat. Åtalet kommer att lämnas in av åklagare Amanda Tapani tidigast den 12 oktober.

Listan är skrämmande lång: sex nya fall av misshandel och fem fall av barnfridsbrott. Brottstiden är också lång, från våren 2001 till den 11 september i år.

– De nya uppgifterna har framkommit i flera polisförhör med familjemedlemmarna efter den första häktningsförhandlingen. Nya förhör och genomgång av den tekniska bevisningen är några viktiga, kommande utredningsåtgärder, säger åklagare Tove Larsson.

Vid den nya häktningsförhandlingen bedömde Skellefteå tingsrätt bevisningen tillräckligt stark för att 37-åringen skulle häktas även för de nya, elva misstänkta brotten.

Det finns dubbla skäl varför han ska sitta häktad i väntan på åtal och rättegång: att han på fri fot kan försvåra utredningen samt begå nya brott.

Det sistnämnda handlar om risken som finns, enligt tingsrätten, för att han söker upp kvinnan och barnen och utsätter dessa för ytterligare brottsliga gärningar.

undefined
Misstankar om upprepade fall av misshandel och barnfridsbrott. Det sitter den 37-årige Skelleftebon häktad för. Barnfridsbrott handlar om att barnet eller barnen, som blir vittne till den brottsliga gärningen, är närstående eller tidigare närstående till både gärningspersonen och målsäganden.

När det gäller brott i nära relation finns det som bekant, vid sidan om grov kvinnofridskränkning, brottet grov fridskränkning.

För att förstärka de straffrättsliga åtgärderna när någon utsätts för våld i nära relation infördes fridskränkningsbrotten 1998.

Sistnämnda rubricering infördes främst med kvinnor i åtanke, men även utsatta barn lyftes fram som en viktig målgrupp när reformen genomfördes.

Brottet innebär att den som begår vissa typer av brottsliga gärningar mot en närstående eller tidigare närstående person ska dömas för grov fridskränkning eller grov kvinnofridskränkning ”om var och en av gärningarna utgjort led i en upprepad kränkning av personens integritet och gärningarna varit ägnade att allvarligt skada personens självkänsla”.

undefined
Linda Sundlöf är den häktade 37-åringens offentlige försvarare. Hon mdeelar att mannen förnekar samtliga påståenden om brott mot familjemedlemmarna.

Enligt åklagaren är det åtminstone i nuläget inte aktuellt att det här rättsfallet också kommer att omfatta grov fridskränkning.

– Förutom att min klient förnekar de påstådda brotten och att misstanken om våldtäkt har lagts ned, så har jag inga andra kommentarer, säger advokat Linda Sundlöf.

Polisens viktigaste råd

”Gå vid första slaget och gör en polisanmälan”, och det viktigaste budskapet från Skelleftepolisen, vilket Norran berättat om i ett stort antal artiklar om mäns hot och våld mot kvinnor.

Men om man utsätts för misshandel eller annan brottslighet, och just då inte orkar polisanmäla, är det viktigt att besöka läkare och få skadorna dokumenterade. I sin tur kan polisen ta in rättsintyg på journalanteckningarna, som ger ett specifikt datum på händelsen. Detta är central bevisning i en brottsutredning

Flera Skelleftepoliser som Norran har talat med påpekar också:

– Även om man inte har ork eller mod att göra en anmälan så är det viktigt att man talar med en nära anhörig eller vän, som på olika sätt kan vara ett stöd. I sin tur blir detta ofta stödbevisning vid en rättegång, att man berättat om händelserna. Man kan skriva dagbok eller notera datum för brotten, kanske ta egna bilder på skador och kontakta Centrum mot våld eller Guldstadens kvinnojour.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!