Anhörig larmade polisen – upptäckte äldre kvinnan död

50-åringen misstänks ha mördat sin mamma i deras gemensamma bostad. Det var en nära anhörig som kom till platsen, fattade misstankar och larmade polis. Den första obduktionsrapporten styrker misstanken om mord, uppger polisen.

Åklagare Petra Hedberg, advokat Urban Rönnblom och polisens grova brott-chef Marcus Danielsson har olika roller i utredningen kring det misstänkta mordet i Skelleftehamn. En 50-årig man sitter häktad, misstänkt för att ha mördat sin mamma. Det var en annan nära anhörig som larmade polisen.

Åklagare Petra Hedberg, advokat Urban Rönnblom och polisens grova brott-chef Marcus Danielsson har olika roller i utredningen kring det misstänkta mordet i Skelleftehamn. En 50-årig man sitter häktad, misstänkt för att ha mördat sin mamma. Det var en annan nära anhörig som larmade polisen.

Foto: Hans Berggren/Christoffer Åhlund/Arkivbild

Skellefteå2024-03-11 20:00

Det var vid halv tio-tiden på onsdagsmorgonen den 21 februari som Skelleftepolisen och ambulans larmades till en fastighet i Skelleftehamn. När polisen klev in i bostaden påträffades en äldre kvinna död.

Snabbt uppstod misstankar om att det kunde ha inträffat ett brott, att kvinnan utsatts för ett våldsangrepp.

Klockan 10.20 samma förmiddag, alltså 45 minuter senare, greps den 50-årige mannen. Det formella gripandet skedde då mannen hade omhändertagits av polisen och befann sig på Skellefteå sjukhus.

Samma dag inledde polisen flera utredningsåtgärder, däribland en teknisk undersökning av bostaden och förhör med grannar.

Fredag 23 februari häktades 50-åringen av Skellefteå tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord på mamman i deras gemensamma bostad.

Marcus Danielsson, chef för polisens grova brott-avdelning i Västerbotten, säger till Norran:

– Utredningen visar att det här är en isolerad händelse, det finns ingen annan misstänkt och rubriceringen om mord kvarstår. Den första, preliminära obduktionsrapporten styrker misstankarna. Exakt varför det är så är för tidigt att kommentera. Vi kommenterar inte heller vilken typ av våld som ska ha förekommit.

undefined
Marcus Danielsson är chef för polisens grova brott-avdelning i Västerbotten. Han sammanfattar idag utredningsläget kring det misstänkta mordet i Skelleftehamn mellan den 20 och 21 februari.

Brottstiden är fortfarande mellan 20 och 21 februari, varför är det så svårt att ange exakt tid för brottet?

– Utifrån de uppgifter som finns i dagsläget kan vi inte ange brottstiden mer exakt än så. Men det är räknat i timmar hur länge kvinnan har legat död, svarar Marcus Danielsson.

Skelleftepolisen larmades till bostaden klockan 09.35, vem ringde polisen?

– Det var en annan nära anhörig som kom till fastigheten på morgonen och, utifrån omständigheterna på platsen, ringde polisen. Det är alltså en person som fysisk fanns på plats som larmade polis.

Det är åklagare Petra Hedberg som leder förundersökningen:

– Ett antal spår har säkrats och skickats till NFC i Linköping och ett flertal förhör har genomförts. En rättsmedicinsk obduktion har också genomförts. Det kommer att finnas behov med ytterligare förhör framöver. I nuläget går det inte att säga hur lång tid utredningen kommer att ta. Jag får återkomma med besked utifrån de handläggningstider som NFC har.

Vid häktningen uppgav 50-åringens advokat att hans klient ”inte kan avge en konkret inställning till brottsmisstanken men motsätter sig att sitta häktad”.

Hur uppfattar du den misstänktes inställning, den låter väldigt vag?

– Vi planerar att höra honom ytterligare framöver men inväntar svar på vissa utredningsåtgärder först. Jag har inte någon annan uppgift om hans inställning till gärningen än den han lämnade vid häktningen, svarar Petra Hedberg.

undefined
Advokat Urban Rönnblom är den mordhäktade 50-åringens offentlige försvarare. Hans klient avsade sig rätten att begära en omhäktning i fredags, alltså två veckor efter den första häktningsförhandlingen i Skellefteå.

Advokat Urban Rönnblom: varför har din klient en så svårtolkad inställning?

– Det kommer säkerligen att klarna under utredningens gång. I nuläget går jag inte närmare in på detta, utan jag formulerar hans inställning på det viset.

Ni hade kunnat få en omhäktning i fredags men din klient avstod. Varför?

– Han motsätter sig fortfarande häktning men vi enades om att chansen att häva beslutet i detta tidiga skede var väldigt små. Därför har häktningen inte överklagats, och han avstod även att begära omhäktningsförhandling.

Närmast väntar åtal eller omhäktning 22 mars.

50-åringen ska utredas i en mindre läkarundersökning, kallad paragraf sju-undersökning, ifall det finnas misstankar om allvarlig psykisk sjukdom.

Brott/psykiatriutredning

Om en brottsmisstänkt kan tänkas lida av en allvarlig psykisk störning ska tingsrätten besluta om att denne ska genomgå en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning.

Om den läkarundersökningen visar misstankar om allvarlig psykisk störning såväl vid gärningen som vid undersökningstillfället är det normala att tingsrätten – ifall det finns övertygande bevisning för brottet – beslutar att den misstänkte ska genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning, kallad RPU.

Om det därefter slås fast att personen lider av en allvarlig psykisk sjukdom både vid gärningen och vid undersökningen är svensk rättspraxis att påföljden blir rättspsykiatrisk vård, ofta med särskild utskrivningsprövning, och inte fängelse.

Men det finns undantag till detta, exempelvis om den misstänkte led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen men inte vid undersökningen. Ett sådant exempel berättade Norran om bara för några veckor sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!